Heb je een goed idee voor een weblog, of heb je een bedrijf dat online helemaal niet aanwezig is? Een domeinnaam registreren is helemaal niet zo duur: voor een tientje per jaar heb jij al je eigen internetadres. Maak er een simpele, gratis WordPress-site bij en je bedrijf oogt professioneler. Dit is wat je allemaal moet weten over domeinnamen.
Je hebt verschillende domeinnamen: .nl, .com, .eu, .site, .shop en zelfs .new: je kunt alle kanten op. Doe je aan internationale handel of wil je bijvoorbeeld in het Engels bloggen, dan kun je een .com overwegen, maar houd je het kleiner en Nederlands, dan volstaat een .nl vaak. Je kunt ze natuurlijk ook allebei vastleggen, voor het geval het misschien tot iets groters uitgroeit. Dat is namelijk wat niet veel mensen weten: je hoeft niet meteen iets te doen met je domeinnaam.
Je kunt ook gewoon de eigenaar zijn van Watishetlekkerweerbuiten.nl zonder dat er iets op de site te zien is. Ben je bezig een bedrijf op te starten, dan is het voordat je naar de KvK gaat wel handig om te checken of de naam die je hebt bedacht zowel bij de KvK nog niet bestaat als bij de SIDN. Dit is de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, die verantwoordelijk is voor de .nl’s.
Je legt je domeinnaam niet vast bij de SIDN direct, dat doe je via een hostingprovider (ook wel registrar genoemd). Ook handig: vaak kunnen zij ook met alternatieven komen mocht je .nl toch al bestaan. Aan de andere kant kun je je beter afvragen of het dan wel een goede naam is, dan met Wat-is-het-lekker-weer-buiten.nl akkoord te gaan. De kans is immers groot dat mensen alsnog naar Watishetlekkerweerbuiten.nl gaan, omdat ze de streepjes zijn vergeten.
Check bij je hostingprovider ook of je eventueel beveiliging kunt afnemen, zodat je .nl een veilige plek is voor surfers. Je hebt hiervoor een DNSSEC nodig, waardoor internetcriminelen niet de kans krijgen om je bezoekers naar een phishingsite te sturen. Je moet bij je domeinnaamregistratie een adres invoeren (je woon- of werkadres, het mag geen postbus zijn) en je e-mailadres. Dat laatste is belangrijk, mochten mensen bijvoorbeeld vragen hebben over je domeinnaam, zoals mensen die hem bijvoorbeeld willen overnemen.
Wil je ook een e-mailadres bij je domeinnaam, dan kun je dit vastleggen bij je hostingpartij, zodat je bijvoorbeeld toegang krijgt tot info@watishetlekkerweerbuiten.nl. Wil je er bijvoorbeeld ook een WordPress bijmaken, dan kun je dat vaak ook via je hostingpartij regelen.
Het handige is dat het dan soms al zorgt dat de verwijzing goed is. Immers moet WordPress wel weten dat die .nl van jou is en zorgen dat mensen die die .nl intoetsen ook daadwerkelijk zien wat jij in WordPress hebt gebouwd. Je kunt dat ook zelf los doen, maar daarvoor betaal je WordPress wel een paar tientjes per jaar en moet je zorgen dat je zelf zorgt dat de DNS-adressen goed staan, maar hierover is zowel bij je hostingpartij als bij WordPress veel informatie te vinden.
We zijn in Nederland best enthousiast als het gaat om domeinnamen vastleggen, al was dat vorig jaar even wat minder. Er werden vorig jaar aanzienlijk minder domeinnamen vastgelegd: slechts 119.000 ten opzichte van 206.000 in 2020. Het is verbazingwekkend. Hoewel veel bedrijven in 2020 juist een .nl vastlegden omdat alles door het coronavirus ineens online ging, blijkt dat dat in 2021 dus aanzienlijk te zijn gekelderd. Toch heeft al bijna 90 procent van de Nederlandse bedrijven een domeinnaam. Er zijn er in totaal 6.231.000 .nl-domeinen actief, aldus SIDN.
Wil je je eigen domeinnaam registreren? Check dan eerst nog even ons artikel over de tien meest gemaakte fouten bij het kiezen van een domeinnaam.