Airbnb houdt zich niet aan de Europese regels en ze hebben nog tot eind augustus om dat te veranderen. Die straffe taal werd gesproken door een commissie van de Europese Unie. De tussenpersoon voor kamerverhuur zou te maken krijgen met nieuwe regulering als de aanpassingen niet voldoen aan de eis van de EU. Tot nu toe is Airbnb er nog mee weggekomen maar “populariteit mag geen excuus zijn voor het niet voldoen aan de Europese regels”, zo zegt een commissielid.
Wat moet Airbnb veranderen? Ten eerste moet er duidelijk aangegeven worden voor huurders wat een appartement, kamer of huis kost. En niet pas bij het afrekenen, maar als je aan het zoeken bent. Er is inderdaad niks zo irritant als denken dat je een leuk stekje voor een aardige prijs hebt gevonden, om er daarna achter te komen dat er nog allerlei schoonmaak- en/of servicekosten bijkomen. Dat moet dus afgelopen zijn. Vanaf september zul je dus direct de prijs van een overnachting kunnen zien op de pagina met de zoekresultaten, en da’s wel zo duidelijk. Ook het verschil tussen professionele en privé-verhuurders moet duidelijker gemaakt worden aan mensen die boeken.
Er is echter wel meer dat onduidelijk is, zo zegt de commissie die Airbnb in het vizier heeft. Het beleid voor annulering, schadeclaims en het eventueel terugstorten van geld kan en moet ook duidelijker. EU-Eurocommissaris Věra Jourová (Justitie en Consumentenzaken) zegt daarover tegen Bloomberg dat “consumenten moeiteloos moeten kunnen begrijpen waar ze voor betalen en hoeveel dat gaat zijn. Ze hebben ook recht op eerlijke spelregels als het verblijf om welke reden dan ook niet doorgaat.”
Een aantal van de problemen die de EU heeft met Airbnb zitten in de kleine lettertjes. Zo hekelt de commissie het feit dat Airbnb consumenten hun basisrecht ontneemt om een host aan te klagen als ze letsel of andere schade oplopen en hebben ze problemen met het feit dat Airbnb het alleenrecht heeft om te beslissen welke voorwaarden nog gelden als een contract is beëindigd. Airbnb heeft gezegd zich de kritiek ter harte te nemen en waar nodig zaken te gaan verduidelijken, maar of ze aan alle eisen tegemoet zullen komen is nog maar de vraag. De consumentenarm van de EU heeft niet álle mogelijkheden die bijvoorbeeld de antitrust-tak heeft, dus miljoenenboetes zullen uitblijven. We zien aan het einde van de zomer wel hoeveel effect de tik op de vingers heeft gehad.
[Afbeeldingen © AWP – Adobe Stock]