Het was dit weekend groot nieuws dat ING na dik twee jaar eindelijk Google Pay zal ondersteunen. Waar ongeveer alle grote banken die ondersteuning al bieden, komt de oranje leeuw er nu nog eens mee. En misschien dat het de gecommuniceerde release van eind februari niet eens haalt. Maar wat is er dan zo interessant aan Google Pay? Dit zijn de voordelen en nadelen.
Als je gewend bent dat je je pinpas moet pakken voor een betaling, dan is Google Pay een zegen. Je kunt namelijk gewoon je smartphone gebruiken om langs de pinautomaat te halen en contactloos te betalen. Wel zo snel.
Op zich is het geen nadeel dat Google Pay binnen Google Wallet zit, maar er is wel veel onduidelijkheid over. Je kunt Google Pay niet als een losse app downloaden. Het is aanwezig binnen Google Wallet, je digitale portemonnee waarin je bijvoorbeeld ook je boarding pass kunt opslaan, of klantenkaarten. Er is vaak wat verwarring over Google Pay en de Google Wallet.
Specifiek voor ING-klanten zal Google Pay heel prettig zijn, omdat het de enige bank is die constant om een pincode vraagt als je een betaling wil doen. Dat is vaak erg irritant, omdat sommige winkeliers er niet op ingesteld zijn, waardoor ze het pinapparaat vaak al wegtrekken terwijl je je telefoon er nog eens tegenaan moet houden. Google Pay is daar wat soepeler in en dat is een grote plus. Dat maakt betalen echt snel en makkelijk.
Waar je normaliter bij je bank wat specifieker weet waar je hebt gepind, als je je pinpas of digitale pinpas gebruikt, heb je bij Google Pay iets minder duidelijkheid. Het is hetzelfde als wanneer je iets via Paypal koopt: je ziet dan alleen Paypal staan op je rekening, en niet wat het is. Dat is bij Google Pay ook zo en dat is wel jammer. Het zou fijn zijn om die informatie juist wel te hebben.
Bij het afrekenen met de Google Wallet krijg je een mooi overzicht van je transacties en je bonnen, waardoor je precies weet wat er allemaal in- en uitgaat. Er ontstaat veel overzicht in de Wallet-app zelf.
Waar je met je digitale pinpas niet per se online hoeft te zijn om een betaling te doen, geldt dat wel voor Google Pay. Het werkt niet als je telefoon offline is, dus zorgt dat je wifi of data altijd aanstaat als je een betaling wil doen.
Google rekent voor het gebruik van Google Pay geen extra geld. Je kunt het gewoon gebruiken alsof het een digitale pinpas hebt, zonder dat je betaalpakketkosten hoeft te betalen.
Sommige creditcardmaatschappijen schijnen extra kosten te rekenen voor het gebruik van je creditcard binnen Google Pay. Controleer dat dus goed voordat je je kaart er zomaar inzet.
Je kunt met Google Pay niet alleen betalen in een fysieke winkel, maar ook in een online winkel. Zo heb je er een nieuwe betaalwijze bij, die je ongeveer kunt zien als een soort Paypal. Handig, bijvoorbeeld ook als andere betaalwijzen om technische redenen niet werken.
Het moge door het nieuws van ING duidelijk zijn: Google Pay ondersteunt nog niet alles. Of eigenlijk ondersteunen betaalde financiële instellingen nog niet allemaal Google Pay. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om alles te gebruiken en je voordeel te doen.
Google Pay maakt het mogelijk om met je slimme horloge te betalen. Handig, want zo kun je gewoon je pols tegen de pinautomaat houden en hoef je niet je telefoon erbij te pakken.
Je bank heeft natuurlijk je betaalgegevens al, maar door Google Pay te gebruiken geef je Google wel nog meer inzicht in wat je allemaal doet. Het zal niet zomaar alle data verzamelen, daar kleven ook privacyregels aan, maar het zal ongetwijfeld meer data verzamelen dan wanneer je het niet zou gebruiken.