Internetproviders mogen in de VS zonder toestemming jouwbrowsergeschiedenis en het gebruik van apps doorverkopen aan derden.
Het Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben hun goedkeuring gegeven voor een omstreden wetsontwerp. Internetproviders mogen voortaan in de VS weer de browse-geschiedenis en het app-gebruik van hun klanten zonder verdere toestemming verkopen. Onder Obama werd een jaar geleden door de FCC afgesproken dat deze informatie alleen mocht worden verkocht met toestemming van de gebruiker, maar dat is nu – permanent – teruggedraaid.
Slecht nieuws voor je privacy voor zover je browse-gedrag toch al niet via cookies en andere middelen door derden wordt opgeslagen. Het is de schimmige wereld van data, internet en wetgeving die voor de meeste mensen hun pet te boven gaat, dus laten de meeste mensen het maar gaan.
De grotere gedachte achter het vrij laten verhandelen van de browse-geschiedenis van internetgebruikers is dat bedrijven als Google en Facebook wel vrij gebruik kunnen maken van je internet-gedrag zolang je bent ingelogd met o.a. als doel hun advertentiemodellen succesvoller te exploiteren. Het vrij verhandelen van deze data moet de grote internetproviders als Comcast in de VS ook die mogelijkheid bieden en dat zonder toestemming.
De grote vraag is of wij in Europa ook een dergelijke wet er doorheen zouden kunnen krijgen. Waarschijnlijk niet, daar zijn wij te kritisch en te eigenwijs voor. De overheden proberen hier juist de privacy te beschermen. Providers mogen overigens wel degelijk deze data verkopen als zij hiervoor toestemming hebben gekregen van de gebruiker, ook in Europa.
Het onderwerp privacy verdient eigenlijk permanente aandacht ondanks de complexiteit van het onderwerp. Toch zijn er een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om je eigen privacy beter te beschermen.
Plak je camera af
Als Mark Zuckerberg zijn webcam en microfoon al afplakt, zijn er geen redenen om hem niet na te doen. De oprichter van Facebook wil voorkomen dat hackers kunnen meekijken en/of luisteren naar wat er bij jou in huis gebeurt. Iedereen zal zeggen: “waarom bij mij, ik heb niets te verbergen”, maar zodra het inbrekersgilde over moderne middelen gaat beschikken is het allemaal niet zo heel moeilijk meer. Je wil daarnaast niemand de mogelijkheid bieden om mee te kijken in jouw huis.
Installeer VPN op je computer
Wie anoniem gebruik wil maken van het internet kan het beste een VPN-verbinding gebruiken. Je provider ziet als enige dat je daar gebruik van maakt. Verder ben je zo anoniem als het maar kan. Met VPN beschik je over je eigen Virtual Private Network. Het grote voordeel is dat niemand meer mee kan kijken doordat de verbinding is versleuteld. Het betekent dat je onzichtbaar bent, ook als je ergens gebruik maakt publieke wifi. VPN is ook handig als je in het buitenland naar je Nederlandse Netflix-account wilt kijken.
Naast betaalde VPN-diensten zijn er zijn ook veel gratis aanbieders. Die keuze moet jezelf maken, al zullen wij altijd adviseren om een betaald account te nemen bij een erkende VPN-aanbieder. Gratis aanbieders zullen namelijk doorgaans ook je data mogen verkopen volgens de kleine lettertjes.
Gebruik van de Opera-browser
Webbrowser Opera is vooralsnog de enige browser met een ingebouwde VPN-dienst waarmee je versleuteld en anoniem kunt surfen zonder bijkomende kosten. De optie om gebruik te maken een VPN-verbinding kun je aanzetten in de preferences (voorkeuren) van de browser. Als service maakt Opera gebruik van de VPN-dienst SurfEasy, een bedrijf wat door Opera een paar jaar geleden werd overgenomen. Of Opera op alle plekken in de wereld werkt is alleen niet helemaal duidelijk.
[Afbeelding © sv_production – Fotolia]