14.10.2024
Online

ING introduceert Budgetteren: een maandbudget voor boodschappen, sporten, enzo

By: Laura Jenny

BlogOnline

Wil je elke maand 300 euro aan boodschappen uitgeven en geen cent meer? ING introduceert een nieuwe functie waardoor je budgetten kunt instellen voor onder andere je boodschappen, maar ook uit eten gaan en sport. Hierdoor heb je hulp met het in de gaten houden van je uitgaven voor meer grip op je financiën.

Budgetteren

Je kunt op dit moment (nog?) geen weekbudget instellen, maar wel een maandbudget. Wil je bijvoorbeeld iets minderen met buiten de deur eten en koffie drinken, dan kun je daar een budget op instellen. ING: “Uit de gedragspsychologie weten we dat als je haalbare doelen stelt en deze concreet maakt, de kans groter is dat je ze haalt. Je kan er gewoon een sport van maken en daarom maken we budgetteren zo toegankelijk en makkelijk mogelijk voor iedereen.” Maar let op: ING heeft het dus wel over haalbare doelen. Hoe stel je die?

Ten eerste helpt ING daar ook een handje bij. Het instellen van budgetten kan via de ING-app en wanneer je dat doet zie je al staan wat je in die uitgavecategorie hebt gespendeerd in de laatste drie maanden. Zo weet je in ieder geval een beetje hoe jij er zelf mee omgaat in een gemiddelde maand en kun je op basis van je eigen situatie een budget stellen. Dat is ook wel het beste, want dat is wat er al bij je past. ING stuurt je een melding wanneer je bijna over je budget heengaat (als je meldingen toestaat). 

 

Kijk vooruit

Om je budgetten in de gaten te houden kun je ook de Kijk vooruit-optie in de app gebruiken om inzicht te krijgen in wat er -waarschijnlijk- aankomt. De functie ‘Rond af en spaar’ is er bijvoorbeeld voor mensen die willen sparen maar dat niet zo goed kunnen: hierbij worden bedragen afgerond en gaat het afrondingsgeld op je spaarrekening. Handige foefjes van ING, al ben je er soms wel veel mee bezig om al je uitgaven in de goede categorie te zetten. Maar goed, als je mogelijk op den duur wat minder fanatiek geld uitgeeft, dan is dat ook wat rustiger op je rekening.

Wil je nog wat meer hulp met het stellen van budgetten, dan kun je bijvoorbeeld bij het NIBUD zien wat op sommige gebieden een beetje het gemiddelde is. Het voordeel is dat het NIBUD niet met heel oude informatie werkt, maar samenwerkt met de Autoriteit Consument en Markt en andere instanties om je een goed beeld te geven. Zo zie je dat een ontbijt van een kind van 4 tot 8 zo’n 1,13 euro kost, terwijl voor een zwangere vrouw een prijs van 1,78 euro gemiddeld is.

En, de pijnlijk waarheid komt hier ook weer bovendrijven: een eenpersoonshuishouden is gemiddeld 10 procent duurder uit dan een tweepersoonshuishouden, terwijl verder geldt dat hoe meer personen er in een huis wonen, hoe goedkoper het wordt: met zijn vijven ben je zelfs 30 procent goedkoper uit dan met zijn tweetjes. Dit is uiteraard wel alleen op het gebied van voeding: bij andere takken van sport is dat weer anders.

 

Kasboekje

Het is verder goed om in tijdschriften of kranten de ‘Waar doen ze het van’-achtige artikelen te lezen. Op PorteRenee heb je bijvoorbeeld ‘Het kasboekje van’. Vaak zie je bij artikelen over de financien van anderen niet alleen wat zij ongeveer kwijt zijn, maar geven ze ook tips van waar ze spijt van hebben of wat de mensen in kwestie beter kunnen doen mochten ze geld willen besparen. Heel leerzaam.

Besef ook goed dat een budget aanhouden niet per se hoeft te betekenen dat het allemaal minder moet. Als jij 600 euro per maand aan boodschappen uitgeeft en je je daar fijn bij voelt, prima, maar met een budget kun je wel zien wanneer je daar overheen gaat, mocht je toch willen checken dat het niet helemaal de spuigaten uitloopt. Voor veel mensen voelt budgetteren vaak als een soort straf, maar dat hoeft het niet te zijn, het is vooral een manier om jezelf bewust te zijn van wat je uitgeeft en waaraan. Een extra manier bovenop het zelf checken van je bankrekening om daar bewuster van te worden.

Een goed initiatief dus van ING, al komt het toevallig ook op een moment dat het zelf aangeeft zijn betaalpakketten weer in prijs te verhogen. Kun je dat meteen meenemen in je budget.

Share this post