Ontwikkelaars van Facebook hebben een algoritme gebouwd dat personen kan herkennen, ook wanneer het gelaat niet volledig in beeld is. De meeste herkenningssoftware werkt alleen wanneer een frontaal beeld van het gezicht beschikbaar is, maar het nieuwe systeem van Facebook zou echter rekening houden met een aantal andere details, zoals het kapsel, de lichaamshouding en de kleding.
Om de identiteit van een persoon te achterhalen, hoeft de betrokkene bovendien ook niet meer loodrecht voor de camera te staan. Facebook heeft het over een experimenteel algoritme waar men voorlopig nog geen concrete toepassing voor uitgewerkt heeft.
Bij de ontwikkeling van het nieuwe algoritme, genaamd Pose Invariant Person Recognition dat is gebaseerd op zestigduizend foto’s uit het bestand van Flickr, bleek dat 83 procent van de tests een positieve identificatie opleverde, ook wanneer de betrokkene niet rechtstreeks in de lens van de camera kijkt.
Hoewel Facebook nog geen concrete toepassing vermeldt, zou het mogelijk gebruikt kunnen worden om het aanbod te versterken van de applicatie Moments, die recent door het bedrijf werd gelanceerd. Moments stelt gebruikers in staat om foto’s te delen met vrienden die in beeld zijn verschenen. Facebook werkte voor de ontwikkeling van Piper samen met wetenschappers aan de University of Berkeley.
Privacy-experts waarschuwen echter dat deze technologie zal toelaten om personen in alle situaties en activiteiten te identificeren. Richard Tynan, expert bij de organisatie Privacy International, wijst erop dat het gelaat vergeleken kan worden met een vingerafdruk, maar bovendien constant aan de buitenwereld wordt blootgesteld.
“De koppeling van een openbaar beschikbare vingerafdruk aan een digitaal platform doet fundamentele vragen rijzen over de bescherming van de privacy,” waarschuwt Tynan. “Men mag niet vergeten dat het gelaat één van de sterkste elementen is om een individu in alle mogelijke omstandigheden te identificeren.”
“Net zoals ook voor het gebruik van een vingerafdruk en een genetische code strikte regels zijn uitgewerkt, moet ook gezichtsherkenning worden beschermd tegen een willekeurige verwerking,” zo is Tynan van mening.