16.04.2018
Online

Onderzoek: duizenden Android apps volgen kinderen onrechtmatig

By: Patrick Smeets

BlogOnline

Een onderzoek van het International Computer Science Institute heeft uitgewezen dat meer dan 3000 verschillende Android apps gericht op kinderen allerlei data hebben verzameld en doorgestuurd. Die data ging onder andere naar adverteerders, zo bleek.

Nou is dat misschien niet zo schokkend meer in deze post-Cambridge Analytica-tijd waarin we er al een beetje van uit gaan dat we overal gevolgd worden (omdat het altijd waar blijkt) maar als het om de gegevens van kleine kinderen gaat wordt het toch een ander verhaal. Er wordt gevoelige data gedeeld met advertentiebedrijven die op basis van gedrag adverteren. Dat zou allemaal in strijd zijn met de Amerikaanse COPPA (Children’s Online Privacy Protection Act) en zeer zeker ook met de geldende regels in Europa. Kinderen genieten een speciale bescherming als het om online privacy gaat, en terecht.

Facebook link

Niet alleen stuurden die apps allerlei gebruikersgegevens door, er werd ook in bijna alle gevallen een link gemaakt met Facebook. Dat is foute boel, want Facebook heeft een ondergrens van 13 jaar als het om kinderen gaat en daar werd helemaal niet op gecheckt. Dat maakt die doorlinks, als ze gedaan zijn voor kinderen onder de 13 jaar, in feite illegaal. Dat is echter niet meteen reden om de apps te verwijderen, gek genoeg.

In totaal werden er bijna 6000 apps bekeken en bleek dus meer dan de helft iets te doen dat niet in de haak was. Er was maar een klein gedeelte (bijna 300) die zonder teostemming locatie- en contactdata verzamelden zonder toestemming van de ouders te vragen, maar meer dan 1000 deelden dus trackingdata en bijna 3000 deelden diezelfde data naar dezelfde partij die de identificeerbare data van een gebruiker had. Dat mag niet van Google, want dat weet je wie iemand is en kun je ze volgen en targeten.

Google kan het probleem ook maar moeilijk oplossen, met de niet aflatende stroom nieuwe apps (elke dag komen er meer dan 2700 bij) op de Google Play Store. De geautomatiseerde tools die de onderzoekers gebruikten zouden daarin goed van pas komen, want handmatig checken is gewoonweg niet te doen. Moraal van het verhaal is dus dat je heel goed moet oppassen welke apps je je kinderen op Android laat gebruiken. Er is geen studie gedaan naar iOS apps, maar het is niet duidelijk of dat betekent dat de problemen daar niet of minder spelen (aannemelijk als dat mag zijn) of dat er gewoon gekozen is voor Android.

[Afbeeldingen © Syda Productions – Adobe Stock]

Share this post