Iedereen kan wel een potje online poker spelen, maar er zijn regionen van het online poker waar het er echt hard aan toegaat en de uitbetalingen ook flink zijn. Daar zijn twee spelers, zoals de Russische Feruell die hoge ogen gooit, maar ook Performer, die in 2013 nieuw aan het firmament verscheen. Ook een Rus, maar eentje die in chatrooms gekke verhalen vertelt en kaartrucjes zou hebben geleerd van ‘zigeuners’. Feruell ergerde zich aan hem en sprak zich uit, waarop Performer hem uitdaagde voor een pokerpotje.
Op Pokerstars namen de twee het tegen elkaar op in een potje Limit Texas Hold ‘em. Feruell is beroemd om zijn spel en wint eigenlijk altijd, maar tijdens zijn duel met Performer was dat wel wat er gebeurde. Feruell bleef maar verliezen. Dat maakte hem argwanend: was er software gebruikt om vals te spelen? Meestal was de software goed, maar niet zo goed dat het tegen de pro’s op kon. Nu wel dus, schrijft Bloomberg.
Steeds vaker werd poker niet meer tussen mensen gespeeld, maar kwam er software tussen, en tegenwoordig zelfs AI. Kunstmatige intelligentie wordt dan ook als een grote dreiging gezien van online pokeren. Een wereld die 3 miljard dollar waard is. Voor een paar honderd dollar koop je al een softwarepakket om te pokeren en zo kun je proberen geld te verdienen zonder dat je zelf hoeft na te denken. Natuurlijk zeggen sites wel dat ze een zero tolerance-beleid hebben, maar vraag ze hoeveel bots er zijn, dan hebben ze geen idee.
En online poker is groot. Omdat het niet alleen gebaseerd is op vaardigheden, maar ook soms op geluk: je zal immers maar net de juiste kaarten krijgen. Dat er ook nog veel geld mee te verdienen valt, maakt dat sommige mensen wel een gokje durven te wagen. Maar voor zowel pro’s als recreatieve spelers wordt dat een stuk minder leuk en interessant met AI erbij. Poker is een spel van rekenen en wiskunde en daarin is AI nu net heel goed. Ook een pokerface trekken is wel aan AI besteed: dat voelt immers niets.
AI is niet een ChatGPT die ineens heeft bedacht dat het wel eens een gokje wil wagen online. Er zitten uiteindelijk altijd mensen achter. En dat niet alleen: ook bedrijven. In Rusland zijn er diverse bedrijven die zich aansluiten bij organisaties die zich met deze praktijken bezighouden. Er worden zelfs professionele pokerspelers gerekruteerd waarvan de AI dan weer kan leren. Het is namelijk niet het meest eenvoudige spel. Zo is het moeilijker dan schaken, omdat er meer spelers zijn om rekening mee te houden, meer scenario’s en er daardoor extreem veel kan gebeuren. Maar gelukkig hoeft AI niet te eten of te slapen: dat is er gewoon om geld binnen te harken op pokersites. Of om te oefenen op basis van de Pro, van andere learnings of gewoon tegen kopieën van hemzelf.
Maar hoe blijft die AI toch ongezien? Door bizarre dingen in te bouwen. Waar een gewone speler af en toe wat met zijn muis beweegt, daar deed ‘de computer’ dat niet. Nu wel, toen de makers realiseerden dat dat menselijker gedrag is. En uiteraard werden er ook mensen ingehuurd voor als er camerabeelden nodig waren, om het realistisch te maken. Er zijn hele farms met AI-spelers. Het zijn niet alleen mensen die van de pokersites willen winnen: het zijn ook pokersites die het van mensen willen winnen. Ook daar schijnen regelmatig bots te worden gebruikt om mensen het gevoel te geven dat ze tegen een ander mens spelen.
Uiteindelijk is de conclusie dat je met online pokeren nooit weet wie je echt tegenover je hebt. We zouden graag zeggen dat dat door pokerfaces komt, maar helaas zijn het juist de gezichtsloze AI-computerspelers die de scepter zwaaien.