Online stalking is een groot probleem: een kwart van de Nederlandse online daters zou wel eens met dit soort praktijken te maken hebben gehad. Heel veel mensen krijgen er op een bepaald moment mee te maken, vaak door mensen met wie ze daten, maar is er iets wat je kunt doen om het te voorkomen? Niet meer daten is geen antwoord.
Kaspersky deed onderzoek onder 21.000 mensen, waarvan 1.000 Nederlanders, wat blijkt? We vinden het googlen van iemand of controleren van zijn of haar social media vaak helemaal niet oke: 59 procent van de mensen vindt dit niet acceptabel als het om dating gaat: 41 procent vindt van wel. 43 procent heeft dit ook wel gedaan toen ze iemand gingen daten. Volgens Kaspersky neemt stalking toe en wordt het stalkers makkelijker gemaakt door locatie-instellingen. Kijk maar naar een app als Snapchat: je kunt het uitzetten, maar veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze hun locatie met anderen delen. En dan niet hun woonplaats, maar heel specifiek de plek waar ze op dat moment zijn.
Ook valt op dat mensen op social media toch te veel hints geven over in welke kringen ze te vinden zijn. Een sportschool waar je een keer reageert op een post kan al een aanleiding voor een stalker zijn om te weten: hey, daar is die persoon te vinden. 18 procent van de Nederlanders heeft wel eens ongewenste mail of berichten ontvangen van mensen met wie ze hebben gedatet. 11 procent weet dat hun locatie wel eens is gevolgd door zo’n ‘ex’ en van 11 procent van de mensen maar liefst is het social media-account wel eens gehackt.
Het zijn verontrustende cijfers, zeker omdat stalking een enorm grote invloed op een slachtoffer heeft. Soms moet die de banden breken met veel mensen dichtbij, uit angst dat de stalker ze op die manier ‘pakt’. Of ze moeten een heel andere identiteit aannemen en hopen dat de stalker deze niet ontdekt. Vooral de paranoïde die erbij komt kijken is schrijnend: mensen zijn enorm bang om hun telefoonnummer of adres te delen, zelfs met normaliter vertrouwde instanties als bijvoorbeeld een tandartspraktijk. Ook kan het voor een sociaal isolement zorgen waar mensen op de lange termijn nog veel last van hebben. Sommige mensen moeten ontslag nemen, verhuizen, denken erom niet te veel regelmaat in hun leven te hebben, enzovoort.
Is er iets aan te doen, dat online stalken? Het is moeilijk, al wordt er meer en meer aan wetgeving gewerkt om dat makkelijker te maken. Denk dan aan naar de politie stappen. Wat je wel zelf kunt doen, is proberen om het te voorkomen. Dat doe je bijvoorbeeld door goed op je wachtwoorden te letten en te zorgen dat ze altijd goed moeilijk zijn. En zeker als het om stalking gaat, dan is je social media-gedrag heel belangrijk: doe altijd even de check met jezelf of datgeen wat je deelt ook verstandig is om wereldkundig te maken. Natuurlijk is het hartstikke leuk als je familie en vrienden het zien, maar realiseer je goed dat een online engerd hier ook zijn of haar oog op kan laten vallen. Vertel je diegene dan niet teveel? En je kunt ook checken of iemand stalkerware op je apparatuur heeft geïnstalleerd: namelijk door TinyCheck te gebruiken.
Wil je meer weten over stalking en dan vooral hoe het voor slachtoffers kan zijn, kijk dan Jij Bent Van Mij, een interessante 2doc die laat zien hoe extreem stalking (juist door ex-geliefden) kan worden.