In de Verenigde Staten vieren sommige bedrijven ‘x dagen van Kerstmis’ en dat geldt ook voor OpenAI. Als een soort adventkalender wordt er elke dag een nieuwe mogelijkheid aangekondigd die iets met AI te maken heeft. We wachten natuurlijk naarstig op openbare toegang tot videomaker Sora, maar we worden op de eerste dag getrakteerd op een nieuwe versie van het o1-beredeneringsmodel.
Gisteravond werd aangekondigd wat het eerste cadeau is van 12 ‘cadeaus’ die we mogen verwachten. Het zijn nieuwe AI-mogelijkheden, nieuwe producten en meer. De eerste dag koos OpenAI voor het onthullen van een nieuwe, duurdere optie voor o1. o1 is het beredeneringsmodel van het bedrijf en dit was al in preview sinds september, maar nu wordt het volledig beschikbaar. Je kunt het model gebruiken als je ChatGPT Plus of ChatGPT Team gebruikt: volgende week komen daar Enterprise en Educatieve gebruikers bij.
Naast die volledige beschikbaarheid is er ook een nieuwe, duurdere variant bijgekomen, die een flinke 200 dollar per maand kost. Je krijgt hiermee toegang tot OpenAI o1, GPT-4o en Advanced Voice. Er zit ook een speciale o1-versie bij (alleen voor Pro-gebruikers) waarmee echt het best mogelijke antwoord voor de moeilijkste problemen kan worden gegeven. Dat kan bijvoorbeeld voor wetenschappers of IT’ers heel handig zijn. Het idee van zo’n beredenerende AI is dat er minder onzinantwoorden komen, omdat hij meer in stapjes bij zijn antwoord komt en daar meerdere dingen tegelijkertijd bij kan halen om te analyseren. Ook schijnen in o1 nu veel kortere antwoordtijden voor te komen.
Verder weten we nog niet wat Shipmas, zoals OpenAI het noemt, zal brengen. Later vandaag horen we weer van een nieuw product. Wel heeft OpenAI onthuld dat er zeker ook een aankondiging aankomt over Sora. We zijn benieuwd waar het verder mee komt. Het hopen is op mogelijkheden voor gratis gebruikers van ChatGPT: dat zijn heel veel mensen. Gisteren bezochten we bijvoorbeeld een cloudconferentie waar mensen ook echt de vraag stelden: ‘Waarom zou ik het dure Microsoft Copilot a 30 euro per persoon nemen, als ik ook prima uit de voeten kan met ChatGPT?’ En daar zit uiteindelijk wel die kracht van deze AI.
ChatGPT wordt onder andere gebruikt voor mensen om teksten te controleren, te brainstormen over ideeën en om feitelijke vragen te beantwoorden. Bij die laatste categorie met name is het wel oppassen: ChatGPT wil nog wel eens met heel vreemde antwoorden komen, bijvoorbeeld wanneer je vraagt om een woord dat met een bepaalde letter begint, zoals een sport die begint met een V: de kans is zeer groot dat je tennis en honkbal als antwoord krijgt. Het is dus te hopen dat OpenAI iets heeft bedacht om te zorgen dat de AI steeds minder hallucineert: dat heeft het ook gedaan, maar het zou mooi zijn als dat meer doorsijpelt naar de gratis versie, zodat het doet waarmee het ook begon: AI gelijkwaardig beschikbaar maken voor iedereen.