10.01.2023
Online

Robot als advocaat: eerste rechtszaak met robotraadsman komt

By: Laura Jenny

BlogOnline

Stel, je moet voor de rechter verschijnen. Wil je dan je eigen verweer doen, laat je dat aan een advocaat over of aan een robot? Jawel, we zijn inmiddels zo ver met kunstmatige intelligentie dat we robots inhuren als advocaat. Het bedrijf DoNotPay heeft een app ontwikkeld die werkt als AI-advocaat. Volgende maand komt deze bot-advocaat voor het eerst in actie.

DoNotPay

DoNotPay is in 2015 gestart door iemand die op Stanford University zat en is afgestudeerd in Computer Science: Joshua Browder. Het heeft Browder lang gekost om de kunstmatige intelligentie ‘law school’ te laten doorlopen en echt alle nuanceringen in de wetten te laten begrijpen. In 2020 werd het een AI-applicatie. De app bedenkt wat het probleem is en gaat vervolgens op zoek naar de mazen in de wet om het OM van repliek te kunnen voorzien. Volgens Browder draait het allemaal om taal, en dat is vooral waarom advocaten zo gigantisch veel kunnen rekenen voor hun diensten.

Voor een ingewikkeld moordproces deze bot inschakelen, dat zouden we niet zo snel aanraden, maar de AI-advocaat begint ook wat kleiner: het gaat in zijn eerste rechtszaak om een verkeersovertreding. De ontvanger van de boete wil onder deze boete uitkomen en het bedrijf DoNotPay schakelt zijn uitvinding dan voor het eerst in om de gedaagde te helpen. De AI is er niet alleen om zijn zegje te doen: hij luistert zelfs mee naar wat er in de rechtbank allemaal wordt gezegd om op basis daarvan een stevig verweer te formuleren, dat de gedaagde vervolgens hardop zal uitspreken (via een hoofdtelefoon, al is het de vraag of zo’n hoofdtelefoon de rechtszaal wel in mag).

AI-advocaat

Het klinkt natuurlijk wat gek: een robot die advocaat speelt, maar als je verder denkt, besef je dat het eigenlijk zo vreemd nog niet is. Er wordt nu ook al van allerlei kunstmatige intelligentie gebruikgemaakt om geschillen op te lossen. Zo kun je online formulieren invullen als bijvoorbeeld je wifi tijdens het vliegen niet werkte of je onder een parkeerbon uit wil komen, waarbij kunstmatige intelligentie dan een brief voor je samenstelt. DoNotPay heeft het ook en weet enorm veel geld op te halen in investeringsrondes: al 27,7 miljoen. Kortom, niet alleen dat bedrijf ziet er brood in, zo’n robo-advocaat.

Het voordeel aan je verweer laten doen door die robot, dat is dat als de robot verliest, DoNotPay je boete betaalt. Het zal dus waarschijnlijk niet zomaar alle zaken aannemen, maar het is wel spannend om te zien hoe zoiets volgend maand gaat, zo voor het eerst. Het wordt sowieso interessant om te zien of de app wel mag worden gebruikt. Niet alleen mogen hoofdtelefoons niet zomaar in een rechtszaal: je mag ook niet zomaar iemands stem opnemen. Dat gebeurt wel als de kunstmatige intelligentie daar naar moet luisteren. Het zou tof zijn als het wel kan, omdat het bedrijf denkt dat zo meer mensen toegang krijgen tot hulp in juridische geschillen.

Kunstmatige intelligentie in de rechtbank

Maar ja, dan moet je net in het vaarwater van menselijke advocaten gaan zitten: dit zal ongetwijfeld nog wel een staartje krijgen. De mensen achter DoNotPay hebben al bedreigingen ontvangen van advocaten die dit systeem totaal niet zien zitten. Toch doet het bedrijf het daar ook een beetje om: het wil de gerechtelijke wereld veranderen. Kan bijvoorbeeld ook andere software worden ingezet?

Het idee van DoNotPay is een beetje zoals dat van ChatGPT eerst was: zorgen dat kunstmatige intelligentie voor iedereen beschikbaar is, zodat niemand er macht op kan uitoefenen. Dat doet de vraag rijzen of je ChatGPT ook zou kunnen inzetten als advocaat. Volgens DoNotPay is ChatGPT niet goed genoeg qua kennis over wet- en regelgeving, ook al kan het wel lullen als Brugman. Wij denken dat er meer redenen zijn waarom ChatGPT toch niet zo goed is, maar daarover later meer. Het is nu afwachten tot de eerste rechtszaak voor deze AI-advocaat verloopt: we houden het in de gaten.

Share this post