09.08.2018
Online

Shudu: het eerste digitale supermodel laat zien hoe ‘ze’ werkt

By: Patrick Smeets

BlogOnline

Shudu is het supermodel van de toekomst. Ze is net als virtuele influencer Lil Miquela (inmiddels 1,3 miljoen volgers op Instagram) een digitale constructie. Digitale influencers worden steeds populairder bij jongeren, want die kunnen niet genoeg krijgen van de beter-dan-echte-mensen schoonheid van digitale modellen. Ook Shudu timmert aan de weg, geholpen door het feit dat ‘ze’ er zo ontzettend goed uit ziet. Het verschil tussen Shudu en Lil Miquela is vrij fors, want waar Miquela maar zelden voor een echt mens verward zal worden is die kans bij Shudu een stuk groter.

Dat heeft alles te maken met haar afkomst. Visueel artiest Cameron-James Wilson heeft veel tijd gestoken in de looks van Shudu. Het is de bedoeling dat ze er uitziet als iemand in haar mid-20’s die uit Zuid-Afrika komt. De naam werd aangeleverd door een vroege volger van het werk die uit de regio komt. Wilson heeft nogal wat kritiek gekregen op het bestaan van Shudu, niet in de laatste plaats omdat hij een witte man uit Groot-Brittannië is die als eerste creatie een zwarte vrouw uit Zuid-Afrika portretteert. Het idee dat Shudu ‘geboekt’ zou kunnen worden voor het tonen van kleding zou werk voor gekleurde modellen wegnemen en dat werd hem niet in dank afgenomen.

Digitaal poseren

Zo ver is het echter nog lang niet. Hoewel Shudu een respectabele 136.000 volgers heeft op Instagram (niet slecht voor een account met 26 posts in het laatste jaar) is er nog lang geen wachtlijst. Dat heeft ook te maken met het feit dat er op dit moment nog heel veel werk zit in het maken van een virtueel model, zoals je in de onderstaande video kunt zien.

Wilson ziet het eerder als een tool om in de toekomst het leven van bestaande modellen makkelijker te maken. Of dat nodig is, is een andere discussie, maar hij voorziet een tijd waarin succesvolle modellen zichzelf kunnen laten ‘inscannen’ en daarna kan ze digitaal geleverd worden in elke pose en stijl die gewenst wordt, natuurlijk binnen de grenzen van het fatsoen. Dat laatste aspect zal zeker een drempel zijn voor bestaande modellen, dus of dat snel van de grond zal komen valt nog maar te bezien. Die bestanden zullen maar in de verkeerde handen vallen…

Hoeft niet echt, als het maar mooi is

De opmars van de digitale modellen laat eerder zien dat de meeste mensen het eigenlijk geen hol uitmaakt wie de kleding showt die ontwerpers willen laten zien, als ze er maar goed uitzien. Naargelang de 3D modellen steeds levensechter zullen worden gaat het verschil tussen een echt en digitaal mens ook zo klein worden dat je bijna zelf in de business zult moeten zitten om het nog te kunnen zien. Miquela laat ook zien dat zelfs als het duidelijk niet echt is, mensen er toch van smullen. In dat opzicht is Shudu misschien zelfs een beetje te veel van het goede.

[Afbeeldingen © – Cameron-James Wilson]

Share this post