10.05.2023
Online

​Spotify accepteert geen AI: gooit 10.000-en nummers weg

By: Laura Jenny

BlogOnline

Je hoort het de laatste tijd steeds vaker: Kanye West die in muziek voorkomt die hij nooit heeft gemaakt, Drake die ineens allemaal nieuwe nummers heeft gemaakt en zelfs The Weeknd die weer samenwerkt met Drake. Die nummers lijken allemaal heel echt, maar zijn het niet. Muziek die wordt gemaakt door kunstmatige intelligentie: wat vinden we daarvan? Spotify kan het vast verklappen: dat vindt het helemaal niks dat dat bestaat. Het weert het zelfs van het platform. Of tenminste: het verwijdert het in flinke purges.

AI-muziek

Financial Times schrijft dat Spotify tienduizenden (!) nummers gemaakt door AI-start-up Boomy heeft verwijderd. Het zijn gigantische aantallen, maar dat is immers omdat AI-muziek met één druk op de knop kan worden gemaakt. Tegelijkertijd is het niet per se Spotify zelf dat een hetze is begonnen tegen de AI-muziek, want het heeft dit gedaan nadat Universal Music klaagde over verdachte streamingactiviteiten. Het is dus niet zozeer dat de AI-muziek het probleem was: bots die het aantal streams proberen op te vijzelen, die zijn het probleem.

Het copyright op muziek is al jaren een belangrijk ding, zoals we ook hebben gezien met Ed Sheeran en zijn nummer dat te veel op dat van Marvin Gaye zou lijken. Dat is normaal: ook al bewees de artiest dat je elk nummer met hetzelfde akkoord kunt maken, heb je er in het geval van AI weer heel andere problemen mee. Daar is het probleem niet zozeer gelijkenis qua melodie, daar is het probleem de gelijkenis qua stem van de artiest. De stem van Kanye West wordt op basis van video’s en radio-interviews geleerd aan AI, waarna die precies klinkt als de beroemde rapper.

Spotify versus Boomy

Het lastige is dat Boomy ook wordt gebruikt om positieve redenen, namelijk door nieuwe muziek te maken door AI te gebruiken. In het geval van bijvoorbeeld muziek voor meditatie, dat meestal geen zang kent, is dat helemaal niet zo’n slecht idee, mits de melodie uiteraard origineel is. Maar dat er dan bots komen om die muziek hoger in ranking te krijgen, dat is niet oke. Of als er stemmen die klinken als bekende artiesten bij komen kijken, uiteraard. Boomy laat je ook de royalties verdienen voor de AI-muziek die in jouw opdracht is gemaakt, waardoor het een populair medium is. Er zijn al 14,5 miljoen (!) nummers gemaakt en dat is bijna 14 procent van alle opgenomen muziek van de wereld.

De aantallen zijn shockerend, maar Spotify houdt het niet alleen bij het tegengaan van bots die de populariteit van een nummer willen vergroten. Het wil artificial streaming sowieso tegengaan. Het vindt het wel cool, maar ook griezelig, zeker omdat het van grote betekenis kan zijn voor de creativiteit. Spotify zegt te werken aan een manier waarop het met partners zorgt voor het toestaan van innovatie, maar tegelijkertijd de bescherming van alle creators op de streamingdienst. Universal is daar overigens wat harder in: dat wil AI-muziek gewoon helemaal uitroeien. Spotify heeft zich daar nog niet heel duidelijk over uitgesproken, maar het zal ons niets verbazen als het dat wel gaat doen als de druk van platenmaatschappijen wordt opgevoerd.

Share this post