Frankrijk zal met de Olympische Spelen videosurveillance gebruiken die werkt op basis van kunstmatige intelligentie. Het betekent dat dat voor het eerst in Europa wordt ingezet. De Olympische Spelen vinden volgend jaar plaats in Parijs.
De Franse overheid buigt zich over een manier om een AI-systeem te gebruiken dat zich nu nog in een experimentele fase bevindt. De AI is getraind op het distilleren van verdachte zaken. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer er in één keer een grote groep mensen in beweging komt op een vreemd moment, maar ook een verlaten tas. Het is dus niet alleen om mensen in de gaten te houden, maar ook potentieel gevaar geplant door mensen.
Op zich is AI-surveillance zeker niet nieuw. We hebben dit ook gezien bij het omstreden WK voetbal vorig jaar in Qatar. Daar werden ook slimme camera’s ingezet om vanalles en nogwat in de gaten te houden. Gaan de olympische spelen ook zo omstreden worden? Natuurlijk zijn de algemene wetten en regels in Frankrijk veel meer zoals die van ons, maar het is zeker niet gezegd dat videosurveillance dan maar oké is.
Het is niet alleen veiligheid, het is ook privacy dat hier een rol speelt. De privacy van mensen die gewoon een olympische spelen-wedstrijd willen bezoeken, worden ineens constant gefilmd en dat is in strijd met de privacy. Het is zelfs geheel tegen de afspraken die zijn gemaakt binnen de EU, namelijk in de Artificial Intelligence Act. Aan de andere kant kan Frankrijk zeggen dat die nog niet officieel zijn (wat ook klopt).
De kans dat het er komt is groot. Er is nog maar één overheidsorgaan dat het kan tegengaan. Er zijn echter diverse politici die hebben gezegd dat het geen goed idee is: ze zijn vooral bang dat dit systeem blijft plakken na de olympische spelen. Dat is eerder gebeurd, namelijk na de olympische spelen van China. Nu is China sowieso een land dat erg ver gaat met dit soort dingen, maar het is niet gezegd dat Frankrijk dat niet precies hetzelfde zou doen, zeker gezien de argumenten van de voorstanders van het plan.
Voorstanders zeggen juist dat dit soort verregaande technologie heel wat levens had kunnen sparen. Zo verwijzen ze naar de aanslag in Nice waarbij een man met een vrachtwagen op een grote menigte inreed. Er vielen gelukkig maar drie doden, maar dat zijn er alsnog drie te veel en dat had dus kunnen worden voorkomen door zo’n AI-camerasysteem. Klinkt inderdaad niet alsof het het plan is om de camera’s nog weg te halen.