08.05.2023
Online

Witte Huis: Grote techbedrijven dragen verantwoordelijkheid AI

By: Laura Jenny

BlogOnline

Grote techbedrijven moeten de mensheid beschermen tegen de gevaren van kunstmatige intelligentie. Dit meent het Witte Huis in de Verenigde Staten. Er zijn inmiddels al jaren grote discussies over AI, en dan vooral wie de verantwoordelijkheid draagt. Het Witte Huis lijkt daar dus allang uit te zijn.

Wie draagt schuld?

Als een zelfrijdende auto een nietsvermoedende voorbijganger aanrijdt, is het straks dan de schuld van de lokale overheid die een bepaald bord niet duidelijk heeft geplaatst? Of is het de AI zelf: krijgt die straks een bepaalde mate van aansprakelijkheid, alsof het een gerechtelijke entiteit is? Of ligt die verantwoordelijkheid bij de schepper van de AI, namelijk grote techbedrijven? Je zou zelfs kunnen zeggen: de landelijke overheid heeft het toegelaten, dus die is verantwoordelijk.

Het Witte Huis wil aan die discussies voorlopig even een einde maken en heeft vorige week diverse grote techbedrijven over de vloer gehad om met ze in gesprek te gaan. Een gesprek waarin de overheid de overhand nam en zei: ‘Jullie zijn verantwoordelijk voor jullie uitvinden en wat ze eventueel aanrichten in de samenleving.’ Dit werd onder andere gezegd tegen Sundar Pichai, het hoofd van Google en Sam Altmann, het hoofd van OpenAI (het bedrijf achter ChatGPT).

Wet- en regelgeving AI

Dat wil niet zeggen dat de bedrijven hier helemaal alleen in staan: het Witte Huis zegt wel te gaan werken aan verdere regulering van de industrie. Hoewel bedrijven al jaren met AI werken, ligt de focus hier extra op vanwege de lancering van ChatGPT en verschillende andere bots die werken met behulp van kunstmatige intelligentie. Hierdoor krijgt het grote publiek ineens een notie van wat AI allemaal kan. Hoewel ChatGPT nog veel moet leren, verbetert hij aldoende. En juist omdat hij steeds meer leert en weet, is er angst voor waartoe zoiets allemaal in staat is.

Om een voorbeeld te geven: Amazon had voor zijn wervingsproces AI ingeschakeld. Dat kon mooi vast de eerste schifting doen van sollicitanten. Echter leerde die AI gaandeweg dat alleen mannen geschikt waren en hierdoor werden er geen vrouwen meer op sollicitatie gevraagd. Nu is dit niet eens zo’n heel gevaarlijk voorbeeld, maar je kunt je voorstellen dat je niet moet hebben dat zelfrijdende auto’s ineens stoplichten andersom gaan interpreteren en juist extra gas bijgeven als het stoplicht rood is. Zelflerend betekent dat de AI steeds meer kan, maar dat is niet altijd het beste voor iedereen.

Verantwoordelijkheid voor veiligheid

Nu is het aan techreuzen om te zorgen dat de veiligheid en beveiliging van hun producten verzekerd is. De hoofden van de bedrijven waren dat op hun beurt wel eens. Iedereen voelt wel wat er moet gebeuren, zei Altman later. Hoe zeer de tech het leven ook kan verbeteren, er zitten veel haken en ogen aan die het leven ook kunnen verslechteren, als er geen regulatie komt. Het Witte Huis zal zich de komende tijd niet alleen kunnen verschuilen achter grote techbedrijven, het zal zelf ook aan de bak moeten om met wet- en regelgeving te komen. Dan kun je iemand immers pas echt verantwoordelijk stellen.

Share this post