Vandaag is het World Wide Web Day en is het 33 jaar geleden dat de Engelse computerwetenschapper Tim Berners-Lee het internet introduceerde in 1991. Een tijd die wordt gekenmerkt door zowel hype en opwinding als het uiteenspatten van de internetzeepbel eind jaren 90. Nu kent generatieve AI-technologie (GenAI) een snelle opkomst en vertoont gelijkenissen met internet, door de technologische doorbraken, snelle adoptie en grote investeringen. Is GenAI de volgende zeepbel die barst?
De internetzeepbel duurde ongeveer vijf jaar, van de eerste massale investeringen tot de uiteindelijke ineenstorting. Tijdens de jaren ‘90 ontving een explosie van internetstartups astronomische waarderingen, vaak zonder solide bedrijfsmodellen. In maart 2000 piekte de NASDAQ op 5.048 punten, waarna de markt instortte en tegen oktober 2002 bijna 80% van zijn waarde verloor.
Als de tijdlijnen naast elkaar worden leggen, dan is te zien dat zowel de internetzeepbel als de hype rond GenAI een vergelijkbaar patroon volgen van doorbraken, snelle groei en enorme investeringen. Investeerders storten geld in AI-bedrijven en –startups, vaak met een onzeker inkomstenpotentieel. Bedrijven proberen snel te lanceren en te falen. De mogelijke piek van (opgeblazen) verwachtingen ligt om de hoek, waarna een periode van desillusie kan volgen.
Het exacte moment waarop een zeepbel barst is moeilijk te voorspellen vanwege de vele variabelen. Maar als het patroon van de internetzeepbel wordt gevolgd en ervan uitgegaan wordt dat de GenAI-hype rond 2021 echt momentum en investeringen kreeg, kan er een schatting gemaakt worden. GenAI-toepassingen zelf schatten dat de piek van de verwachtingen tussen 2025 en 2027 zal worden bereikt.
Emile Kragten, Manager Data & AI bij IG&H: “Ondanks het onvermijdelijke falen van sommige producten, zullen op de achtergrond de onderliggende AI-technieken steeds beter worden. Denk bijvoorbeeld aan nauwkeurigheid en verwerkingstijd, waardoor specifieke oplossingen beter haalbaar worden.” Gartner schat dat in 2027 50% van de GenAI-modellen specifiek zal zijn voor een branche of bedrijfsfunctie – vergeleken met slechts 1% in 2023.
Uit een onderzoek van IG&H onder 71 bedrijven blijkt dat ze in de nabije toekomst vooral geïnteresseerd zijn in het verkennen van gebieden waar GenAI medewerkers ondersteunt bij het opstellen van eerste concepten van documentatie, het automatiseren van repetitieve taken of het doen van voorstellen voor beslissingen. Waar zien we GenAI over 33 jaar?
GenAI-technologieën hebben al de eerste fundamenten gelegd om in potentie het weer een jaar vooruit perfect te voorspellen, alle talen in de wereld te begrijpen met real-time vertaling, volledig autonome zelfrijdende auto’s en logistieke netwerken te hebben, met dieren te communiceren en medicijnen op maat te maken voor de individuele patiënt door de vormen van 3D-eiwitten beter te voorspellen, om er maar een paar te noemen.
“Over het algemeen verwachten we dat GenAI een vlucht zal nemen met meer integratie en hyperpersonalisatie. Denk bij retail bijvoorbeeld aan het genereren van productaanbevelingen op basis van iemands huidige outfit. Er zal waarschijnlijk meer speech-to-text in ons dagelijks leven verschijnen en mensen zullen hun gedachten minder hoeven op te schrijven of uit te typen,” vervolgt Kragten.
In tegenstelling tot de internethype profiteert de GenAI-golf van meer volwassen technologie en markten, samen met een grotere nadruk op ethiek en regelgeving. Naarmate AI naadlozer in ons leven wordt geïntegreerd, zal het van vitaal belang zijn om te bepalen wanneer we AI (niet) gebruiken.
“Er komt meer aandacht voor ethische AI en meer transparantie in automatisering. Voor bepaalde dingen zal er altijd een mens aan te pas moeten komen. We kunnen de impact op dit moment overschatten, gezien de snelheid van de ontwikkeling en de relatief langzamere implementatie voor de bredere samenleving. Tegelijkertijd onderschatten we waarschijnlijk de langetermijn impact van GenAI,” legt Kragten uit.
[Fotocredits – Elzerl © Adobe Stock]