29.08.2018
Online

YouTube Music lanceert in Nederland: is het wat?

By: Patrick Smeets

BlogOnline

YouTube heeft vandaag haar YouTube Music dienst gelanceerd in Nederland. Die moet gaan concurreren met Spotify, Apple Music en andere aanbieders van digitale muziek. YouTube biedt met de dienst iets dat anderen niet hebben, namelijk video bij je muziek. Het mist aan de andere kant ook functies, dus het ligt er maar net aan wat je fijn vindt als je er aan denkt om over te stappen. YouTube Music gaat op termijn Google Play Music vervangen, als de functionaliteit evenredig is. Tot die tijd blijft de laatste wel gewoon actief.

Wat kost YouTube Music?

Laten we maar met de belangrijkste vraag beginnen. YouTube Music kost (na de gratis proefperiode van drie maanden) in de basis een tientje. Daarvoor kun je muziek luisteren zonder advertenties en natuurlijk ook songs downloaden zodat je kunt luisteren als er geen internet is. Voor 12 euro krijg je YouTube Premium. Dat doet precies hetzelfde, maar geeft een raar soort andere bonus. Je krijgt namelijk met premium ook geen enkele advertentie meer op de rest van YouTube. Daarnaast kun je ook de voormalige YouTube Red-video’s kijken.

Als gezin krijg je nog een extra optie die Family heet. Die kost 15 euro en dan kunnen tot zes personen muziek luisteren. Ook daar kun je bijbetalen om reclames te vermijden op heel YouTube, maar dat kost dan wel drie euro extra voor een totaal van 18 euro. Niet slecht: als je het echt met zes mensen kunt gebruiken is dat drie euro per persoon en dat is voor een muziekdienst én een reclamevrij YouTube geen slechte deal.

Je kunt ook nul euro uitgeven, maar dan krijg je een dienst die niet veel voorstelt: je kunt wel muziek luisteren maar je krijgt wel reclames en als je de app verlaat houdt de muziek op. Da’s dus gewoon YouTube met een muziekfilter.

Wat doet YouTube Music (niet?)

De dienst is niet veel anders dan de andere muziekdiensten. Je kunt muziek luisteren, afspeellijsten maken, artiesten volgen, kijken wat er populair is (hoewel dat niet op persoonlijke muziekvoorkeur gaat) en offline luisteren. Het voordeel dat YouTube Music heeft is dat ook live-registraties die op YouTube staan geluisterd kunnen worden en dus zonder video in een playlist kunnen. Daarnaast kun je via de zoekfunctie ook op tekst of zelfs een beschrijving zoeken naar nummers.

Je kunt bij alles ook de video bekijken, maar dat is gelukkig optioneel. Je krijgt een setting op het hoofdscherm waarbij je kunt aangeven of je de video bij de muziek wilt zien of dat dit niet hoeft, waarbij je op elk moment kunt overschakelen.

Een ander voordeel is dat je ook gewone YouTube video’s kunt kijken zonder het scherm actief te hebben en dat zal voor veel mensen ook wel iets aantrekkelijks zijn. Niet duidelijk is of dat ook werkt met bijvoorbeeld streams die via YouTube live worden uitgezonden.

Wat Google Music niet heeft is integraties met andere diensten zodat je bijvoorbeeld kunt zien wanneer een artiest in de buurt optreedt of tickets voor festivals kunt scoren in de app. Als je dat soort dingen niet gebruikt is dat niet zo’n probleem. Het is helaas ook niet mogelijk om podcasts te luisteren via de dienst.

De interface van YouTube Music volgt de grote site: helder en simpel dus.
De interface van YouTube Music volgt de grote site: helder en simpel dus.

YouTube Premium maakt het verschil

Uiteindelijk is de dienst niet zo heel veel anders dan de andere muziekdiensten, maar dat is prima. Hét grote voordeel zit ‘m er in als je als familie leeft op YouTube en dan zo voor een paar euro per maand meer alle premium functies kunt krijgen. Geen advertenties, afspelen in de achtergrond, allemaal heel fijn en voor die extra uitgave per maand is het een mooie bonus voor mensen die het niet uitmaakt via welke dienst ze hun muziek luisteren. Als op zichzelf staande dienst is YouTube Music niet verschillend genoeg om de overstap noodzakelijk te maken.

[Afbeeldingen © – YouTube]

Share this post