14.09.2016
Search

Copyright: Google blokkeert al bijna 900 miljoen websites

By: Redactie Dutchcowboys

BlogSearch

Google heeft constant te maken met copyright, en dan voornamelijk de inbraak die daarop gedaan wordt door personen of bedrijven online. Een blik op Google’s transparantierapport over het thema auteursrechtschendingen laat dan ook zien dat het aantal klachten over vermeend inbreuk op het auteursrecht steeds groter wordt.

Data

Sinds de data beschikbaar is (maart 2011) zijn er zo’n 888 duizend websites waarop dit invloed heeft gehad, met een slordige 1,75 miljard verwijderde links.

Het totale aantal verzoeken tot nu toe, wat dus niet wil zeggen dat ze gehonoreerd zijn.
Het totale aantal verzoeken tot nu toe, wat dus niet wil zeggen dat ze gehonoreerd zijn.

Steeds meer

Als je echter kijkt naar hoeveel er in het laatste jaar zijn verwijderd is het wel even schrikken: 835 miljoen links met 341 duizend websites waar het invloed op heeft gehad. Een snelle rekensom zegt dan dat alleen het laatste jaar zo’n 40 procent van het totaal beslaat, wat wil zeggen dat de trend hard omhoog aan het gaan is.

Honoreren of niet?

Dit lijken enorme cijfers, maar als je de bovenstaande grafiek bekijkt zie je ook dat het aantal verzoeken tot verwijdering of non-weergave extreem hoog is. In de laatste paar weken van dit jaar hebben we het dan over zo’n 20 miljoen verzoeken per week, waarvan een gedeelte niet compleet is of waarvan Google vermoedt dat ze frauduleus van aard zijn, waardoor ze automatisch al niet ingewilligd worden.

De grootste boosdoeners van het .nl domein op dit moment.
De grootste boosdoeners van het .nl domein op dit moment.

.NL

Het is prettig dat Google zo transparant is in wat er geblokkeerd wordt, en op de pagina van het rapport kun je ook een url invoeren en kijken of daar aanvragen voor zijn gedaan. Een blik op alle .nl-domeinen laat zien dat de sites met de meeste aanvragen het soort websites zijn die je daar verwacht: download- en torrentsites.

Trend

Kunnen we in de toekomst steeds meer copyright-claims verwachten richting websites? De data die Google deelt geeft daar een duidelijk antwoord op, namelijk: ja. Hoewel het aantal verwijderingen die om andere redenen is gedaan ook toeneemt, bijvoorbeeld vanwege de Europese privacy-verzoeken (anderhalf miljoen sinds 2014) of door overheden (4931 op een half jaar) valt het allemaal in het niet bij de copyright-verzoeken. Die trein dendert dus nog wel even door.

[Afbeeldingen © Google]

Share this post