Wanneer heb jij jezelf voor het laatst gegoogled? Soms denken mensen ten onrechte dat het ijdel is om je eigen naam in die zoekbalk te tikken, maar dat is het niet. Het is ten eerste goed om te weten of er mensen zijn die iets over je schrijven, maar vooral is handig om te weten wat anderen zullen vinden als ze jou googlen. Elke dag worden er 1 miljard namen gegoogled.
Veel mensen hebben dezelfde naam. Ik voel me altijd een beetje lullig tegenover de -voor zover ik weet- enige andere vrouw waarmee ik een naam deel. Door mijn schrijverij komen er natuurlijk vaak artikelen van mijn hand naar voren op Google. Aan de andere kant ben ik gelukkig geen moordenaar: het schijnt namelijk -vooral in Amerika- wel eens te gebeuren dat wanneer je iemand zoekt, Google er een of andere mugshot van een crimineel bij toont. Dat is toch een heel ander type naamgenoot.
Google zit niet verkeerd door bijvoorbeeld een moordenaar te tonen: als die persoon dezelfde naam heeft, dan is de kans aanwezig dat het algoritme denkt dat je misschien naar die ‘mevrouw janssen’ op zoek is. Aan de andere kant zijn het ook soms ongelukjes of lijken de namen alleen maar op elkaar. Toch is het natuurlijk niet zo heel handig als je ergens solliciteert en Google doet het overkomen alsof je bij de gemeente waarschijnlijk geen bewijs van goed gedrag zal krijgen.
Nu kun je er dan voor kiezen om dan maar een leven als crimineel aan te nemen en wél een keer snoep te stelen bij de Jamin, maar je kunt ook het heft in eigen hand nemen en zorgen dat de zoekresultaten op jouw naam veranderen. Je hoeft daarvoor geen SEO-team in de arm te nemen om linkbuilding te doen en websites vol te schrijven met je naam: je kunt bij dit soort extreme gevallen sowieso contact opnemen met Google.
Zorg trouwens dat wanneer je jezelf googlet, je wel kiest om dat in een incognito-scherm te doen als je Chrome gebruikt. Dan wordt niet alle informatie meegenomen die Google van jou als googlaar weet, zodat de resultaten ‘schoon’ zijn. Bekijk even een paar pagina’s aan zoekresultaten en vergeet ook de afbeeldingssearch niet. Wil je nog grondiger te werk gaan, dan google je ook je naam even met een tikfout. Heb je een veelvoorkomende naam, dan kun je er ook nog je woonplaats bijtikken. Zie je een afgrijselijke foto van jezelf in een kroeg? Of een haatcomment die iemand ooit naar je schreef op een achteraf forum?
Daar is gelukkig wat aan te doen. Soms kun je dat zelfs zelf doen: als die kroegfoto van je je profielfoto van Twitter is, dan kun je dat zelf aanpassen en verandert Google na enige tijd waarschijnlijk gewoon mee. Staat iets op een andere site of op het profiel van iemand anders, dan kun je die site of persoon aanschrijven met het verzoek je foto te verwijderen of te vervangen. Uiteindelijk is het ook mogelijk om het eventueel via Google zelf te regelen.
Google raadt je onder andere aan om een Google-account aan te maken waarmee je zelf de macht hebt over je gegevens. In serieuze gevallen kun je ook een removal-request achterlaten bij Google, maar let wel: dat is vooral bij naaktfoto’s of te persoonlijke informatie zoals paspoortgegevens en medische informatie. De kans dat je een dronken lorrie-foto offline kunt laten halen door Google, is erg klein. Je moet dus echt een beroep doen op de persoon die de pagina runt waar die genante foto te zien is. En je moet een beroep doen op jezelf: zorgen dat er niet zomaar weer zulke foto’s van jou online verschijnen.
We maakten net een grapje over een SEO-team inhuren, maar het zal je verbazen hoe effectief het kan zijn om zelf een simpele website te maken met wat basic info over jezelf. Zeker als je bijvoorbeeld een bedrijf hebt of jezelf verhuurt, heb je er baat bij dat mensen dat als eerste vinden op jouw naam. Je zou zelfs aan vrienden kunnen vragen of ze op hun site een linkje willen plaatsen naar jouw website.
Vind je het vervelend dat je een heel veelvoorkomende naam hebt? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een andere naam aan te nemen op het internet. Dat kan al heel makkelijk -en herkenbaar- door je doopnaam, tweede naam of meisjesnaam erbij te zetten. Je moet dan alleen wel bedenken dat je die naam ook gaat gebruiken op je social media en misschien zelfs in je e-mailhandtekening.
Het is ook handig om Google Alerts aan te zetten op je naam, zodat je niet steeds zelf hoeft te googlen maar ook soms vanzelf al geattendeerd wordt op een nieuwe entry met jouw naam op Google. En ja, jezelf Googlen betekent ook jezelf op social media screenen, dus vergeet dat zeker niet mee te nemen in jouw weg naar een betere online reputatie.
Fotocredits: a_m_o_u_t_o_n