SearchLove is een van de top-congressen in de UK als het gaat om SEO. Vanuit Searchresult zijn we daar beide dagen aanwezig geweest om de nieuwste SEO-trends en learnings te krijgen. Een daarvan lichten we graag voor je uit!
Dit gaat om de presentatie van Rob Bucci (@statrob) van STAT. Hij vertelde ons wat we kunnen leren van het type resultaat dat wordt gegeven voor een zoekopdracht. En welke content moet jij vervolgens gaan maken om relevant te zijn voor je doelgroep. Oftewel: hoe kun je op het juiste moment relevant zijn met de juiste content?
Wanneer je op zoek bent naar een specifiek product of informatie wil je tegenwoordig meteen het juiste antwoord of product krijgen. Instant gratificatie. Dat is wat je verwacht omdat Google je sneller dan ooit van relevante informatie kan voorzien.
Google doet heel veel research over welke informatie een Google-gebruiker te zien moet krijgen naar aanleiding van een zoekopdracht. Tot al die research hebben we helaas geen toegang. Door de SERPS te bestuderen kunnen we echter wel de learnings die Google heeft achterhalen en inzetten in onze eigen SEO-strategie.
Worden er bijvoorbeeld naast de organische en betaalde resultaten ook video’s vertoond of afbeeldingen? Of wordt er voor een zoekopdracht veel nieuws vertoond? Allemaal inzichten waar jij je strategie op aan kunt passen.
Om dit verder te onderzoeken is als eerste de zoekintentie van een consument van belang. Is de consument op zoek naar informatie, commerciële content of wil deze zelfs een aankoop doen? Iedere stap in de funnel heeft een andere intentie. Je zou kunnen zeggen zoekintentie is nu waar we eerst naar demografie keken.
Zoals eerder aangehaald zijn er verschillende fases waar een zoekopdracht in kan vallen. Interessant is voor jouw website of merk te gaan onderzoeken welk type resultaten er worden vertoond per fase.
Ga eens per fase een lijst met zoektermen samenstellen om te onderzoeken wat voor type zoekresultaten er worden vertoond. Commerciële intentie wordt bijvoorbeeld aangegeven voor toevoeging van ‘beste’ aan een product of ‘vergelijken’. Transactionele zoektermen zijn bijvoorbeeld een productnaam in combinatie met ‘kopen’, ‘goedkope’ of ‘prijs’. Lokale intentie wordt uiteraard gegeven door het toevoegen van een plaatsnaam of ‘in de buurt’.
Wanneer je een per intentie een aantal groepen zoektermen hebt verzameld kan het onderzoeken beginnen. Gebruik een tool om per groep zoektermen met andere intentie te zien welk type resultaat het meest voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan:
De verwachting is dat je per groep zoektermen gaat ontdekken welk type content en resultaten relevant voor jou is. Worden er veel review video’s vertoond? Ga video maken. Veel shopping resultaten? Zorg dat je shopping in gaat kopen.
Uiteraard kun je het beste onderzoeken hoe iets werkt voor jouw merk in de Nederlandse markt. Toch is het interessant om wat learnings te delen van uit het onderzoek gedaan door STAT dat zij deden met zoektermen binnen de retail branche. In het onderzoek wordt gekeken naar welk type resultaten er wordt vertoond naast de standaard organische en betaalde resultaten.
Zoals verwacht worden er binnen de retail branche voor informationele intentie met name shopping en afbeeldingen vertoond. Opvallend was echter dat er regelmatig ook nieuws wordt vertoond.
Zodra Google-gebruikers verder afdalen binnen de funnel en meer in de commerciële intentie komen geeft Google ze meer kans om tot een transactie te komen. Hierdoor zien we het aandeel shopping groeien met 10%. Daarnaast is een groei te zien in (review)video resultaten. Dit laat ons zien dat Google vindt dat video net als afbeeldingen een belangrijk onderdeel is in het koopproces.
Wanneer je onderin de funnel beland met zoekterm die een transactionele intentie hebben groeit het aandeel shopping resultaten nog verder.
Wanneer je verder wilt kijken dan alleen het standaard organische resultaat is het van groot belang naar zoekintentie te kijken. Welke type resultaten worden nog meer vertoond? Ben je daar ook al aanwezig? Zo niet ligt daar een mooie kans om je organische zichtbaarheid verder te vergroten.