22 september was het 12 jaar geleden dat Hyves werd opgericht. Op 2 december 2013 werd de stekker uit Hyves getrokken en we missen Hyves natuurlijk allemaal ontzéttend.
We zaten allemaal op Hyves. We krabbelden en tikten erop los! Het werkwoord Hyven werd zelfs opgenomen in het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, omdat Hyves zo populair was. Vanaf 2010 verloor de site steeds meer bezoekers door de populariteit van Facebook. In december 2013 is de site gestopt als sociaalnetwerksite en ging het verder als spelletjesplatform Hyves Games.
Het lijkt wel eeuwen geleden dat we met z’n allen op Hyves zaten. In werkelijkheid valt dat natuurlijk wel mee, maar Facebook heeft zo’n prominente plaats in ons leven ingenomen dat we gewoon vergeten zijn dat Hyves ook nog bestond. Missen jullie onderstaande dingen ook van Hyves?
Deze bewegende emoticon, die gebruikers vanaf 2005 konden toevoegen aan hun krabbels en andere teksten, was zo populair, dat toen Hyves op 31 oktober aankondigde te veranderen, opvallend veel reacties ingingen op het einde van de banaan. Er werd zelfs een Facebook-groep opgericht die pleitte voor het behoud van dit dansende icoon. De dansende banaan is nog steeds super cool, wij willen hem terug!
Krabbelen was dé manier om met elkaar te communiceren op Hyves. Je liet een krabbel achter bij iemand die je dan volzette met alle emoticons die je kon vinden. Van de dansende banaan tot de :cheerleader: en :dj: natuurlijk!
Tikken was de manier om even kort iets tegen elkaar te zeggen. Zo kon je jezelf aanbieden in ruil voor een breezer (dus…), en je had natuurlijk de ‘bitch slap’ en ‘laat een zeepje vallen’. Hele bijzondere acties als je het mij vraagt, helemaal omdat er ook veel jongeren op de site zaten.
Als je geen profielfoto had ingesteld op Hyves, kreeg je standaard de foto van Jan Paparazzi met een rode neus. Hij presenteerde een programma op Sterren.nl Radio bekend als ‘de onbekende’. Op Hyves werd daarom een foto van hem gebruikt als default bij een nieuw account. Mensen met een hyve zonder eigen profielfoto kregen daardoor in hun profiel automatisch zijn portret (met clownsneus) met een vraagteken ernaast.
Op Hyves had je verschillende groepen waar je lid van kon worden. De groep Ik-schijn-boos-te-kijken was erg populair. Was jij er ook lid van? Of was jij lid van de ‘Muggen-zijn-kut’ groep of de ‘Hippe tekenfilms van vroegâh’?
Weet je nog dat je je hele Hyves-profiel kon pimpen? Zo kon je je eigen pagina helemaal designen met jouw favoriete kleuren. Of je gaf je wachtwoord aan een vriend of vriendin om ‘in te breken’ en jouw pagina helemaal aan te passen. Cool!
Wie van jullie was Goldmember? Zo kon je kijken wie jouw profiel had bekeken, kon je meer emoticons gebruiken en mocht je meer vrienden hebben van Hyves. Je moest hier wel voor betalen! Voor een jaar legde je ongeveer 25 euro neer. Als je een maand Goldmember wilde zijn, betaalde je ongeveer 4 euro.
Je statusupdates deed je op Hyves via Wie Wat Waar. Uiteraard ook vol met emoticons (lees: een stuk of 28) en je vertelde precies wat je had gedaan. Eerst had je je hond uitgelaten, toen ging je naar de wc, daarna smeerde je een boterham met kaas en toen kwam je sgatje langs.
Toen Hyves ermee stopte, kreeg je de mogelijkheid om je profiel te downloaden. Ik weet zeker dat heel veel mensen dit niet hebben gedaan (waaronder ikzelf), waardoor alle oude foto’s gone forever zijn. Jammerrrr!