UPDATE 24 mei – Clubhouse is inmiddels al 1 miljoen keer gedownload op Android, blijkt uit gegevens uit de Google Play Store. Er is in de korte tijd al zeer veel gedownload door Android-gebruikers. Zeer positief voor Clubhouse, dat merkt dat de downloads op iOS wat beginnen terug te lopen.
Origineel bericht 17 mei – De in korte tijd zeer populair geworden app Clubhouse verschijnt nog deze week op Android en dat geldt ook voor Android-toestellen in Nederland. Uiteraard is het wel aan jou om de app al dan niet uit de Play Store te vissen, maar het is positief dat de steeds bekender wordende discussie-app Clubhouse eindelijk de overstap maakt vanaf iOS only. De app moet uiterlijk vrijdagmiddag beschikbaar zijn.
Clubhouse is een soort podcast, maar dan live. Je kunt allemaal een gesprek voeren via de app op je smartphone, waarbij mensen er dan voor kunnen kiezen om mee te luisteren. Grote bedrijven maken hier bijvoorbeeld gebruik van om panels te houden over onderwerpen waarmee ze te maken hebben, zoals supply chain en duurzaamheid. Elon Musk was er laatst nog te vinden om zijn zegje te doen over het hele GameStop-debacle (Gamestonk getiteld door de beste man). Bill Gates, die eerder vandaag ook in het nieuws was, is ook een gebruikers van Clubhouse.
Het klinkt misschien een beetje vreemd om met andermans gesprekken mee te luisteren en dat kan het ook zijn op Clubhouse. Er worden namelijk niet alleen grote panels georganiseerd die volop in de belangstelling zijn, je kunt ook als vriendengroep even een sessie starten om weer eens met elkaar te praten in deze tijden waarin je elkaar waarschijnlijk niet vaak ziet. Muzikanten kunnen op Clubhouse bijvoorbeeld een jamsessie houden: alles werkt puur en alleen via audio. Wel is het vooral gericht op audiogesprekken, waarin je wat je misschien normaal zou tweeten nu hardop en real-time met anderen bespreekt.
Het idee van Clubhouse is dus dat het een ‘clubhuis’ is, waar je naartoe kunt gaan om met anderen te praten of te luisteren wat er wordt gezegd. Om een gevoel van exclusiviteit te creëren, is daaraan toegevoegd dat je wel een uitnodiging nodig hebt om van de app gebruik te kunnen maken. Kortom: je kunt hem straks wel downloaden op je Android-toestel, je hebt alsnog iemand nodig die je vervolgens een uitnodiging stuurt zodat je ook daadwerkelijk een profiel kunt maken. Meerdere miljoenen mensen gingen je voor dus heel bijzonder is het niet, maar toch is het grappig om de app op deze manier als een olievlek te laten verspreiden.
Goed om te weten is dat je Clubhouse je telefoonnummer en je echte naam moet geven om het te mogen gebruiken. Je kunt ook een gebruikersnaam kiezen. Je krijgt bij aanmelding een linkje via een smsje, waarmee je vervolgens in kunt loggen. Heb je eenmaal toegang, dan kun je naar een specifieke sessie luisteren, maar je kunt ook in de verschillende categorieën op zoek gaan naar een onderwerp dat je interesseert.
Let op: een Clubhouse-sessie wordt in principe niet opgenomen. Zodra de host de discussie sluit, is het gesprek in principe voor altijd verdwenen. Uiteraard alleen als niemand het verder op een andere manier heeft opgenomen, dus houd er wel rekening mee dat wat je zelf zegt in een sessie potentieel voor altijd op het internet vindbaar is. De kans dat je trouwens iets mag zeggen in andermans sessie is wel degelijk aanwezig: als luisteraar kun je je hand virtueel opsteken en de host kan dan de keuze maken om je aan het woord te laten.
Binnenkort kun je het dus ook meemaken op een Android-toestel. De app komt morgen eerst uit in Japan, Rusland en Brazilië, op vrijdag volgt de rest van de wereld.