By: Laura Jenny
Ze worden nu al ‘glassholes’ genoemd, mensen die de nieuwe Ray-Ban Meta-bril hebben aangeschaft. Best gek eigenlijk, want toen de Ray-Ban Stories-bril uitkwam, hebben we niemand dat horen zeggen. Dat verbaasde ons toen ook enigszins: de geuzennaam stamt uit de tijd van Google Glass, waarvan mensen het maar creepy vonden dat het apparaat camera’s had die je dan stiekem konden filmen. Of je nu kijkt naar de Ray-Ban Stories-bril van een aantal jaar geleden of die van nu: beide brillen zijn ook voorzien van camera’s. Een koosnaam lijkt het nu ook niet te zijn, want de bril zou aardig wat te wensen overlaten.
Wat kan de bril nou precies? Voordat we duiken in wat er niet zo lekker zou lopen met de nieuwe gadget, is het handig om te weten met wat voor een apparaat we te maken hebben. Eigenlijk is het een zonnebril voor influencers. Het is een gewone bekende Ray-Ban zoals je het zonnebrillenmerk kent, maar dan zitten er camera’s en microfoons in. Die camera’s maken het mogen om video’s op te nemen en foto’s te maken, terwijl je met de microfoon telefoongesprekken kunt voeren en de nieuwe slimme assistent van Meta kunt oproepen door ‘Hey Meta’ te zeggen.
Het apparaat wordt zeer positief ontvangen: mensen vinden hem stijlvol, zijn te spreken over de speaker en kunnen ook het handsfree fotograferen erg waarderen. In tegenstelling tot de eerdere variant kun je hier ook mee livestreamen, wat ook wel weer spannend is: wat als je dat per ongeluk doet? Op zich gaat het apparaat niet zomaar live, maar heel veel drempels schijnen er nu ook alweer niet te zijn. En ja, live is live natuurlijk. Maar goed, dat is ook wat mensen soms willen: snel live om iets aan de rest van de wereld te laten zien in het moment dat het gebeurt.
Nieuw is dus ook die assistent. Die assistent blijkt vrij goed te werken en dat valt mensen mee. Het is niet makkelijk om zo’n assistent te maken en Meta heeft er vrij veel tijd voor genomen, als je kijkt naar wat de concurrentie doet. Echter kan de slimme assistent wel de basic taken goed begrijpen en uitvoeren, waardoor het een welkome toevoeging lijkt te zijn. Er zijn ook dingen die wat minder welkom zijn. Zo heet de assistent Meta AI, maar eigenlijk is Meta’s slimme assistent nog niet heel erg slim. Het brein van de assistent gaat tot december 2022, waardoor het heel veel belangrijke zaken die in 2023 zijn gebeurd niet weet. Het apparaat weet niets over de hevige oorlog die in Israël woedt, over de iPhone 15 of dat Tina Turner is overleden, om maar wat verschillende zaken te noemen. Je zou denken, hij kan dat toch van het internet halen? Niet echt, Meta AI wordt offline gebruikt.
Hoe goed het ook zou zijn om die Meta AI wel op het internet aan te sluiten, waarschijnlijk heeft dat ook een nadeel: dan gaat de batterij sneller leeg. Er wordt volop geklaagd over hoe snel de energie wegsijpelt uit de accu van het apparaat. Na 3 tot 3,5 uur is het wel klaar met deze gadget. Wij vinden dat wel meevallen: hij is dan ook wel gebruikt voor alles wat hij kan. Bovendien moet een montuurtje lekker licht zijn, in plaats van dat je een heel zwaar apparaat op je neus hebt rusten. En: hoe lang heb je een zonnebril doorgaans op? Hoe lang film je normaliter? Dat is toch ook geen 3,5 uur achtereenvolgens?
Daarnaast blijven mensen toch vallen over die camera’s in de bril. Zijn we niet iets te ver aan het gaan met hoe we met mensen hun privacy omgaan? Niemand wil immers gefilmd worden zonder dat hij of zij dat weet. Althans: er is een grote groep die ervanuit gaat dat zodra hij uit huis loopt er vast wel ergens camera’s staan die filmen. Echter heb je met deze gadget ook in mensen hun huis de optie om mensen te filmen. Waar je dat natuurlijk met een telefooncamera ook kunt doen, is de bril net even wat subtieler en sommige mensen krijgen daar toch de kriebels van.
En die opmerkingen komen overigens niet eens alleen van mensen die het apparaat zelf niet hebben: juist dragers vinden het een beetje vreemd voelen om de hele tijd met een camera op hun hoofd te lopen. Sommigen durfden anderen zelfs niet meer recht aan te kijken. Mensen kunnen overigens wel zien dat je filmt: er is een ledje dat knippert wanneer er met de Ray-Ban Meta-bril wordt gefilmd.
Glassholes dus, eigenlijk moeten we er een nieuw woord voor verzinnen. De Spy-Ban Meta? De Ray-Cam Meta?