Met een flinke WhatsApp-storing die uren duurt, gaan mensen toch snel op zoek naar andere methoden om toch nog te kunnen doorpraten. Sommigen kiezen voor Slack, anderen gaan naar Twitter, maar een app die het meest lijkt op WhatsApp is Telegram. Dit is wat Telegram zo handig maakt: ook buiten WhatsApp-storingen.
Telegram heeft er tijdens de Facebook-storing 70 miljoen gebruikers bij gekregen. Een record voor het bedrijf, dat blij is dat het überhaupt lukte om in de lucht te blijven met zoveel animo. Telegram is net als WhatsApp gratis en biedt het de mogelijkheid om versleutelde berichten te sturen, maar het verschil is dat Telegram niet van Facebook is, waardoor eventueel meeluisteren niet het geval is.
In grote lijnen is Telegram hetzelfde als WhatsApp qua werking, maar is sneller en zou handiger met data omgaan: zo kun je ook bij slecht bereik waarschijnlijk eerder succesvol berichtjes sturen. Verder is het vooral een chat-app waarmee je via je internetverbinding (wifi of data) berichtjes kunt sturen naar je vrienden, collega’s en familieleden.
Je kunt gifjes, emoji, foto’s en video’s toevoegen. Telegram komt van de Russische broers Nikolai en Pavel Durov, maar de app is inmiddels meer Duits dan Russisch: het hoofdkantoor staat in Berlijn (en de servers in Europa, in tegenstelling tot de WhatsApp-servers in Amerika).
Eén van de grootste voordelen aan Telegram is dat je niet per se je telefoonnummer aan iemand hoeft te geven. Je kunt een gebruikersnaam aanmaken en die doorgeven, zodat iemand niet je telefoonnummer hoeft te weten. Ook erg handig als je vaak van telefoonnummer wisselt.
Telegram is op zich een heel handige app, maar net als het starten van een nieuw social medium zoals Instagram of Snapchat is het heel moeilijk om veel terrein te winnen. Een storing van WhatsApp helpt daar uiteraard wel bij, maar het nadeel van een sociale app is en blijft dat wanneer mensen hem niet massaal gebruiken, je er vaak maar weinig te zoeken hebt.
Telegram heeft inmiddels steeds meer fans, maar nog steeds zullen waarschijnlijk familieleden zoals je ouders of een gedeelte van je vrienden er geen gebruik van maken. Je moet dus wel even je best doen om ze te overtuigen van Telegram. Zeker mensen die op privacy gesteld zijn, zijn waarschijnlijk eerder fan van deze app, maar verder lijken de chatapps zoveel op elkaar, dat je ze eigenlijk bijna niet uit elkaar kunt houden.
Vandaar dat het advies vooral is: experimenteer! Juist omdat Telegram een nog wat kleiner bedrijf is, kunnen nieuwe dingen snel worden geïmplementeerd en als je dat soort leuke snufjes laat zien aan je WhatsApp-vrienden, dan stappen ze misschien echt wel over.