TikTok is niet meer toegestaan in de Verenigde Staten, als het niet voor het einde van het jaar een nieuwe eigenaar vindt. Toen de app opkwam onder het regime van Trump was het al een heet hangijzer en meende de toenmalige president al dat het verboden moest worden, maar nu gaat het er dus vooral om dat ByteDance een nieuwe eigenaar in de Verenigde Staten vindt. Het heeft alles te maken met de anti-China politiek die Amerika al een tijd bedrijft. Er is onder andere angst voor spionage.
Een nieuw aangenomen regel geeft ByteDance 270 dagen de tijd om TikTok te verkopen met eventueel een verlenging van 90 dagen om de koop af te ronden. Het is al door de hele regering gegaan en is ook al ondertekend door president Biden. De wet heet ‘Protecting Americans From Foreign Adversary Controlled Applications Act’ en dat betekent: ‘Wet Bescherming Amerikanen Tegen Door Buitenlandse Tegenstanders Beheerde Applicaties’. Tegenstanders dus: klare taal.
ByteDance is een Chinees bedrijf en daar zijn ze in de Verenigde Staten geen fan van. Zo zijn er straks waarschijnlijk ook geen Chinese elektrische auto’s in de Verenigde Staten. Eerder werd Huawei al monddood gemaakt doordat het Amerikaanse bedrijven werd verboden om zaken te doen met het Chinese bedrijf. Het zorgde ervoor dat de smartphone-tak van Huawei in het Westen vrijwel volledig opdroogde. Immers konden er niet op een normale manier nog Google-diensten op worden gebruikt en die zijn enorm populair en veelgebruikt in onze regio.
Biden is pas tevreden als TikTok wordt beheerd door een Amerikaans bedrijf: het mag geen buitenlandse tegenstander meer zijn. Wordt TikTok niet verkocht, dan betekent dat dat Amerikanen geen toegang meer hebben tot de app en dat providers ook geen enkele diensten mogen verlenen met betrekking tot de app. Het zal geen verrassing zijn dat ByteDance in beroep wil gaan. Volgens het videoplatform is het tegen de First Amendment, de wet die zegt: “Het Congres zal geen wet aannemen die betrekking heeft op het vestigen van een godsdienst of de vrije uitoefening daarvan verbiedt; of de vrijheid van meningsuiting of de persvrijheid beperkt; of het recht van het volk beperkt om vreedzame bijeenkomsten te beleggen, en verzoeken tot de regering te richten om vergoeding van grieven.”
TikTok is niet te spreken over die nieuwe Act. Het stelt dat het miljarden dollars heeft geïnvesteerd om de data in de Verenigde Staten veilig te stellen en het platform vrij te houden van invloed en manipulatie van buitenaf. ByteDance zou echter ook een verkoop overwegen, waarbij het onderliggende algoritme dan niet wordt verkocht. Een interessante keuze, want TikTok is qua succes wel grotendeels afhankelijk van het algoritme. ByteDance zou het ook het liefst aan een niet-techbedrijf verkopen. Het wordt -wat er ook gebeurt- een vreemde toekomst voor TikTok in de Verenigde Staten. Ondertussen loopt het ook in Europa tegen bepaalde wetgeving aan: zo moest het zijn beloningssysteem verwijderen door een Europees onderzoek in het kader van de Digital Markets Act.