Er zijn veel concurrenten en alternatieven voor WhatsApp of andere ‘Facebook’ berichtendiensten. Telegram is misschien wel het beste voorbeeld daarvan. Deze week is er een bijzonder alternatief bijgekomen. Bijzonder omdat HalloApp het werk is van twee voormalige WhatsApp medewerkers die in hun tijd bij de chatapp, ook na de overname door Facebook, best ‘hoog in de boom zaten’.
In dat opzicht is het niet gek dat HalloApp, behalve de schrijfwijze van de naam, veel op WhatsApp lijkt. HalloApp is een chat- en berichtendienst app voor zowel een-op-een als groepsgesprekken. De indeling is nagenoeg identiek aan die van de grote concurrent. Er is een tab voor Home, Groepen, Chats en Settings.
Het grootste verschil met WhatsApp is toch wel de optie dat gebruikers van HalloApp ook posts, bestaande uit tekst, foto’s of video’s kunnen delen met contacten. Die verschijnen in een tijdlijn op de startpagina van de app. Zo wordt HalloApp feitelijk meteen ook een concurrent voor Facebook. In theorie dan, want daarvoor zal de app toch eerst een paar (honderd) miljoen gebruikers moeten weten te strikken. Op dat punt zijn de afgelopen jaren al heel wat concurrenten en alternatieven voor zowel WhatsApp als Facebook gestrand.
Ik heb de app uiteraard even geïnstalleerd en met mijzelf gechat, als test. Uiteraard zijn er nog maar weinig (lees: bijna geen) gebruikers. Het aantal Android downloads van HalloApp is amper de 500 gepasseerd. Apple geeft geen downloadcijfers, maar dat zullen er niet veel meer zijn, vooralsnog.
In de beschrijving van HalloApp worden nog een aantal ‘unieke’ voordelen van de chatdienst genoemd. Ook die verschillen niet zo veel van die van de concurrentie.
– Geen druk om vriendschapsverzoeken te verzenden en te accepteren>
– Geen advertenties, merken en beroemdheden (als je er zelf een bent, mag je HalloApp gebruiken met je vrienden)
– Een eenvoudige manier om openhartige momenten te delen in een ontspannen omgeving
– De mogelijkheid om intieme, privéruimtes te creëren met HalloApp-groepen
De initiatiefnemers van HalloApp zijn Neeraj Arora en Michael Donahue. Arora was jarenlang, tot 2018, chief business officer van WhatsApp en als zodanig nauw betrokken bij de overname door Facebook. Donahue was gedurende negen jaar de engineering director van WhatsApp voordat hij in 2019 daar vertrok.