Tegenwoordig kun je linkjes kwijt in Instagram-Stories, maar wat als je je hele portfolio wil laten zien via je Instagram? Vaak wordt hierbij gebruikgemaakt van Linktree. Dit is een website waarop je linkjes kunt plaatsen naar pagina’s op het internet die over jou gaan. Linktree is veel in het nieuws omdat het sekswerkers weerde, maar dit heeft het inmiddels weer teruggedraad. Toch is Linktree zeker niet alleen voor sekswerkers. Dit is wat Linktree inhoudt en wat je ermee kunt.
‘Link in bio’ is een bekend ‘gezegde’ op Instagram, omdat het voorheen niet mogelijk was om linkjes in je verhaal te zetten. Nog steeds is het niet overal mogelijk, maar je kan wel stickers aanmaken met een linkje in de Stories. Ook op andere social media is het niet altijd makkelijk om jezelf goed te laten zien, maar daarvoor is Linktree. Het is een mogelijkheid om zonder dat je zelf een website hebt toch een soort homepage te maken met allerlei linkjes naar je social media-accounts, artikelen over jou, enzovoort.
Zeker als je maar één linkje mag gebruiken in je profiel op social media, dan is Linktree een uitkomst: het is immers een verzameling linkjes bij elkaar. Handig als je wil laten zien waar je zoals over hebt geschreven, of door welke sites je bent geïnterviewd, maar ook als je nog nooit bent geïnterviewd of helemaal niet schrijft, dan kun je op Linktree linkjes kwijt naar bijvoorbeeld je andere social media.
Linktree is mede zo populair bij sekswerkers omdat je op Linktree wel linkjes kunt plaatsen naar wat meer expliciete content, terwijl dat op Instagram niet mag. Dat wil echter niet zeggen dat het een soort OnlyFans is: het is gewoon een pagina waarop je linkjes kunt plaatsen. Ook erg handig als je bijvoorbeeld een bedrijf bent en wil linken naar je producten, zeker als je die op social media beschrijft, dan kun je via ‘Link in bio’ mensen nog beter naar het specifieke product verwijzen.
Het fijne voor gebruikers van deze tool is dat je kunt zien hoeveel kliks je hebt, waardoor je beter je populariteit of die van je producten kunt meten. Je ziet ook waar je publiek vandaan komt, een beetje zoals Google Analytics. Het heet dan ook: Linktree Analytics. Er is een betaalde versie van Linktree en een gratis versie. Meestal volstaat de gratis versie, maar als je je pagina leuk wil aankleden, dan kan het zijn dat Premium beter voor je werkt.
Leuk om te weten: Linktree heeft inmiddels 8 miljoen (!) gebruikers en is door drie Australiërs gestart in 2016 en komt echt voort uit ergernis over het niet kunnen plaatsen van meerdere linkjes in social mediaprofielen. De site is in zes uur uit de grond gestampt, al zit er natuurlijk sinds die tijd wel wat meer werk in. In 2018 werd Linktree door Instagram geband omdat het als spam werd gezien, maar dat heeft het social medium snel teruggedraaid na excuses. Gelukkig maar, want maar liefst 40 procent van de Linktree-linkjes worden aangetikt via Instagram. Link in bio!