04.08.2020
Social Media

​WhatsApp laat gebruikers fake news checken

By: Laura Jenny

BlogSocial Media

Soms is het net de omgekeerde wereld. Je moet op social media altijd oppassen dat wat je leest: klopt het wel wat er staat? WhatsApp weet dat het kampt met problemen, want zeker nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen eraan zitten te komen is het essentieel dat gebruikers weten wat feitelijk juist is. Mede daarom introduceert het een nieuwe mogelijkheid om fake news te checken.

Fake news op WhatsApp

Je kunt doorgestuurde berichtjes waarin een foto en een link staan omkeren. Je kunt dan in Google zoeken of het bericht bekend is en zo ja: hoe. WhatsApp heeft een tijdje getest of dit een functie was om aan het grote publiek te introduceren en dat doet het nu. Het kan alleen bij berichten die vaak worden doorgestuurd, dus niet als iemand zelf het linkje direct naar je stuurt.

Je herkent een doorgestuurd bericht dat wel gecheckt kan worden aan het vergrootglas naast het bericht. Dit is het geval bij berichten die vaker dan 5 maal zijn doorgestuurd en ook het label ‘doorgestuurd bericht’ hebben gekregen (en twee pijlen). Vaak zijn het berichten die in groepen voorkomen waarin vaker doorstuurberichten worden geplaatst. Tik op dat vergrootglas en WhatsApp vraagt je of je een zoekopdracht op internet wil starten, zodat je kunt uitvogelen of het bericht is berust op waarheid of niet. Let op: het kan zijn dat end-to-end-versleuteling roet in het eten gooit, dus het werkt niet altijd.

Bovendien werkt de mogelijkheid op dit moment sowieso nog niet in Nederland. De eerste landen die zijn voorzien van deze fake news-hulp zijn: Brazilië, Italië, Ierland, Mexico, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, zo schrijft TheNextWeb.

Doorstuurberichten remmen

WhatsApp onderneemt veel stappen tegen fake news, zeker nu de pandemie nog steeds hevig is. Het remt zelfs het doorsturen van berichtjes, waardoor mensen sowieso al iets minder last hebben van foutieve doorstuurberichten. Zo kunnen doorstuurberichten maar een x aantal keer worden verspreid. Het doet dit om te zorgen dat privégesprekken ook privé blijven.

Share this post