26.09.2024
Social Media

Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’

By: Laura Jenny

BlogSocial Media

“Er is geen causaal verband tussen sociale media en de geestelijke gezondheid van tieners,” zegt Mark Zuckerberg. De man, die de baas is van een bedrijf dat jaren geleden nog presentaties maakte over hoe zijn sociale media-platformen slecht zijn voor de geestelijke gezondheid van tieners, geeft nu aan dat er geen direct verband is tussen de twee.

Geen directe invloed op geestelijke gezondheid

Meta zegt zich verder wel aan de regels te houden met betrekking tot de veiligheid van kinderen, maar stelt dus dat het geen directe invloed heeft. In een interview met TheVerge spreekt de oprichter van Facebook, eigenaar van Instagram en WhatsApp, zich uit over de mentale gezondheid van tieners en de rol die sociale media hierin spelen. Of nou ja, niet in spelen dus, als we Zuck mogen geloven.

Bij dit soort nieuws besef je je altijd dat dit een tijdsbeeld is: wat zullen we over 50 jaar zeggen over dit soort uitspraken? En zit over 50 jaar de helft van de tieners in therapie door social media, of heeft Zuckerberg toch een punt? Hij zegt het in ieder geval zo subtiel mogelijk: “Het leeuwendeel van de kwaliteitsresearch stelt dat er geen causaal verband op een brede schaal is tussen deze dingen.” Het is nieuwsgierigmakend wat een brede schaal is. Bedoelt hij dat niet alle tieners mentale problemen krijgen, met als oorzaak sociale media, of bedoelt hij sociale media als brede schaal? 

 

Psychische problemen bij tieners

Tegelijkertijd is het een grijs gebied: hoe meet je immers waardoor mensen psychische problemen hebben gekregen en in hoeverre is dit een kwestie van bijvoorbeeld aanleg? Bovendien is het wel degelijk zo dat onderzoeken aantonen dat er ook positieve aspecten zijn aan sociale media. Kennissen worden er vrienden, je leert jezelf uiten, je voelt je alsof je ergens bijhoort, bijvoorbeeld een Taylor Swift-fangroep, enzovoorts. Zuckerberg zegt dat hij met zijn bedrijf graag ouders de gereedschappen geven om het social mediagebruik van de kinderen te beperken.

Hij zegt: “Je kunt een rol spelen om te proberen iets beter te maken, zelfs als het niet door jou is veroorzaakt… Ik denk dat we een rol kunnen spelen door mensen ouderlijk toezicht te geven over de apps. Ik denk dat ouderlijk toezicht ook heel belangrijk is omdat ouders verschillende manieren hebben om hun kinderen op te voeden.” Nu is dat allemaal niet helemaal van harte: sommige maatregelen qua oudertoezicht zijn ook vanuit wet- en regelgeving of rechtszaken voortgekomen. We schreven eerder deze maand al over de veranderingen voor tieners op Instagram. En een half jaar geleden? Toen schreven we dat Zuckerberg zijn excuses aanbood voor de mentale schade die kinderen oplopen door sociale media. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.

Share this post