Als je de 3D-printing scene een beetje volgt weet je dat er echt fantastische constructies te maken zijn met de techniek. En dan niet alleen fantastisch in de zin van mooi, maar ook in de waarste zin des woords. “The Bridge”, zoals de brug genoemd wordt, ziet er uit alsof het zo in een fantasy-film zou kunnen zitten. De vloer van de brug is helaas niet zo artistiek gebleven als in eerste instantie was gepland, maar dat is vermoedelijk ook een praktische overweging.
Wat ook gesneuveld is het originele idee om de brug te bouwen op de plek waar ‘ie moet komen te staan. Dat bleek uiteindelijk toch niet zo’n heel veilig plan. De makers MX3D hebben de brug nu afgebouwd in een gecontroleerde omgeving, ver weg van voetgangers en andere contaminanten. De brug gaat ergens midden 2019 op de Wallen geplaatst worden, nadat daar de renovaties aan het kanaal daar afgerond zijn. Voordat ‘ie een plek krijgt op de Oudezijds Achterburgwal kunnen mensen eerst van het design genieten tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.
Omdat een 3D-geprinte brug ook voor de gemeente Amsterdam nieuw is moest er samen met MX3D gekeken worden naar de veiligheid van de brug. Er is een volledig nieuwe veiligheidsstandaard opgezet speciaal voor de brug, die ook in de toekomst duidelijkheid moet gaan geven bij 3D-geprinte objecten. Ook werd er met instanties zoals het Alan Turing Institute uit Groot-Brittannië samengewerkt om de brug te voorzien van allerlei sensoren.
Zoals MX3D het tegen Gizmodo vertelt gaat dat netwerk aan sensoren het mogelijk maken om data te verzamelen over de structurele integriteit van de brug, hoe veel mensen er overheen gaan en ‘de omgeving’ van de brug. Die data wordt dan weer toegepast op een ‘digitale tweeling’ van de brug en natuurlijk ook gebruikt om toekomstige projecten beter te kunnen maken. Het lijkt er echter op dat de brug helemaal klaar is voor gebruik, want de interne testen van MX3D laten geen problemen zien. Een extra laag op de vloer zorgt voor nog meer stabiliteit en de weliswaar niet wetenschappelijke test waarbij de makers met zijn dertigen op de brug zijn gaan staan ging ook prima.
Dit is niet de eerste 3D-geprinte brug in Nederland, want die ligt in Gemert. Bij die constructie werd beton gebruikt, dus dat is niet zo spannend om te zien als deze brug is, maar het was wel ’s werelds eerste in 2017. Als deze stalen constructie ook blijkt te functioneren zou het wel leuk zijn als alle nieuwe bruggen in Lord of the Rings-stijl gemaakt worden. Dat staat toch wel wat leuker.
[Afbeeldingen © Adriaan de Groot/MX3D]