Hoor jij ook bij die mensen die dromen van een eigen bedrijf? Aan iets werken waar je passie ligt, eigen baas zijn en echt iets voor jezelf opbouwen? Misschien word je tegengehouden door de mogelijke risico’s. Door jezelf goed voor te bereiden, heb je veel meer kans om je onderneming tot een succes te maken en met een gerust hart je droom na te jagen. Deze 10 tips kunnen je hierbij helpen.
Weet je het nog niet precies wat je wil gaan doen? Let dan op waar je energie van krijgt. Waar kun je met gemak eindeloos mee bezig zijn?
Bij stap 1 heb je iets gekozen waar jij achter staat, maar geldt dat ook voor anderen. Zijn mensen bereid een bedrag neer te tellen voor hetgeen jij te bieden hebt? En vraag je af of er genoeg rek zit in je basisidee: kun je dit doorontwikkelen?
Welke spelers zijn er nog meer op de markt waarop je wil gaan opereren? Zijn dit concurrenten of medespelers? En als het concurrentie is, hoe kun jij je ten opzichte van hen onderscheiden?
Kun je de discipline opbrengen voor een eigen bedrijf? Heb je overzicht of ben je iemand van de details? Werk je graag alleen of liever samen? Wat zegt dit over de manier waarop je je bedrijf het beste kunt inrichten? En verzamel goede mensen om je heen. Ze kunnen je helpen met zaken waar jij niet zo sterk in bent en ze kunnen als klankbord dienen.
Maak een financieel plan zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Heb je geld nodig, bedenk dan waar je dit vandaan kunt halen. Kun je een lening bij de bank krijgen? Dit is niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Heb je familie of vrienden die je geld kunnen lenen? Een manier om geld te werven die je steeds meer ziet is crowdfunding, of het nu voor de ontwikkeling van een nieuwe fietskoffer is of het realiseren van zelfstandige (zorg)woningen voor ouderen. Je doet dan een beroep op de ‘crowd’: mensen investeren in jouw plan als ze daar iets in zien. Dit maakt het meteen een goed marktonderzoek.
Waar kijkt de bank naar als ik een lening aanvraag?
Maak een ondernemingsplan. Zet al je plannen overzichtelijk op een rij waardoor je inzicht krijgt in de sterke en de zwakke punten. Bedenk ook waar je over vijf jaar wil zijn en over tien jaar.
Kies de juiste ondernemingsvorm want het bepaalt in welke mate je zelf persoonlijk aansprakelijk bent.
Sluit de benodigde verzekeringen af en regel vergunningen. Heb je huisvesting nodig? Bedenk waar deze aan moet voldoen. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.
Klanten zijn cruciaal voor het slagen van je onderneming. Waar zitten ze? Wat vinden ze belangrijk? Hoe kun je het beste met ze in contact komen? Doe hier onderzoek naar en bezoek netwerkbijeenkomsten. Zo heb je een ingang en je kunt van anderen horen hoe zij dat hebben gedaan.
Zorg dat je vindbaar bent op internet. Maak een site die past bij de persoonlijkheid van je bedrijf. Laat ook je gebruik van social media hierbij aansluiten.
Heb je alles goed op een rijtje gezet en gaat je hart nog steeds sneller kloppen bij het idee om je eigen bedrijf te starten? Dan ben je klaar voor de grote sprong in het diepe. Het goede nieuws: Nederland is nummer vier in Europa als het gaat om overlevingskansen voor start-ups.