Restoranto wil de strijd aangaan met voedselverspilling en wil daarbij tegelijkertijd de lokale economie stimuleren. Dit zou moeten gebeuren door restaurants de mogelijkheid te geven last minute aanbiedingen te plaatsen via een app die voor iedereen toegankelijk is. Voor elke maaltijd die via de app wordt besteld wordt ook nog eens een maaltijd in Oeganda via het Restoranto Project gedoneerd.
Het concept van Restoranto is bedacht door Ralph de Groot en Silja Thor die zich ergeren aan de vele restaurants die eten weggooien. Het gaat daarbij vooral om de vele overtollige maaltijden die in restaurants van tevoren zijn bereid, maar wat voor maaltijden geldt gaat ook op voor ingekocht voedsel. De maaltijden zijn via de app tegen korting te koop waarbij de restauranthouders zelf de korting kan bepalen.
Het werkt allemaal heel simpel, het deelnemende restaurant kan zelf de maaltijden plaatsen die anders toch worden weggegooid met een speciale korting in de app. Gebruikers van de app kunnen op deze aanbiedingen klikken en kiezen om de gerechten te komen afhalen of bij het restaurant te komen eten. Het aantal aanbiedingen is zichtbaar via een tellertje wat afloopt als er een bestelling is gedaan.
De initiatiefnemers van Restoranto focussen zich eerst op de grote Nederlandse steden maar willen uiteindelijk ook een soort van landelijke dekking. Op dit moment is de app alleen nog maar te gebruiken in de randstap. Het succes van initiatief wat zeker aandacht verdiend zal daarom veel afhangen van de snelheid waarmee restaurants de Restoranto app als een nuttig iets gaan zien. Het lange termijnplan is om uiteindelijk ook internationaal te gaan opereren maar daarvoor zijn eerst investeringen nodig. Voedselverspilling is meer en meer een ‘hot topic’ aan het worden.
De app is vanaf nu te downloaden via www.restoranto.com en in de App store en Google Play.