Na het succes van het eerste Startup in Residence (SiR) programma organiseert het Ministerie van Justitie en Veiligheid een nieuwe editie. Er zijn 11 zeer uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken (challenges) opengesteld waar startups zich voor kunnen inschrijven. Het ministerie is op zoek naar innovatieve oplossingen op het gebied van o.a. opsporing, criminaliteitspreventie, online kindermisbruik, informatievoorziening en jongeren.
Startups worden uitgedaagd
Het SiR programma is een innovatief samenwerkingsprogramma waarmee het ministerie startups uitdaagt om oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken. Per vraagstuk krijgen maximaal 3 startups de kans om hun idee te presenteren voor een jury. De winnaars (één per categorie) mogen deelnemen aan het SiR-programma. In het programma ontvangen de startups ontwikkelbudget en volgen zij op maat gemaakte trainingen. Na 5 maanden intensieve samenwerking tussen startup en JenV eindigt het programma met een Demo-day. Op deze dag presenteren de startups een werkend MVP/prototype aan de opgave-eigenaren, potentiële afnemers en het JenV-netwerk.
Interesse?
Kijk voor een uitgebreide beschrijving van alle challenges op deze website. Heeft jouw startup dé oplossing voor een maatschappelijk probleem? Aanmelden kan tot en met 8 november 2018 via dezelfde site. Voor vragen over het programma mail je naar startups@minvenj.nl. Of anders kan je jezelf hier gelijk aanmelden.
Hieronder zie je nog even kort het overzicht van alle challenges:
- Snelheid voor het Schadefonds: Creëer een tool voor medewerkers van het Schadefonds Geweldsmisdrijven dat de snelheid van beslissingen op het terrein van de Subsidieregeling overvallen verhoogt.
- Rechtsbijstand bij de tijd: Ontwikkel een tool die inzicht biedt in (ook juridische) oplossingen voor échte problemen van mensen.
- Filter info uit bulk: Op welke manier kan vertrouwelijke informatie effectief worden gefilterd uit inbeslaggenomen digitale gegevens zodat opsporingsdiensten niet onterecht kennis nemen van deze info?
- Follow the Money, Data: Verzin een manier waarop opsporingsdiensten, zoals OM, FIOD en politie, met een datagedreven aanpak onzichtbaar crimineel vermogen zichtbaar kunnen maken.
- Follow the Money, Crowdsourcing: Bedenk een methode waarop burgers kunnen worden betrokken bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit (wisdom of the crowd).
- Innovatie in consultatie: Hoe kunnen we op innovatieve manier burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties meer en beter betrekken bij het maken van wet- en regelgeving?
- Stop online kindermisbruik: Hoe kunnen we op een innovatieve manier het uploaden en verspreiden van kinderpornografisch materiaal tegen gaan en het online communiceren met minderjarigen over seks stoppen?
- Uit de bak, aan de bak: Hoe kunnen we de doorstroming van ex-gedetineerden naar een duurzaam betaalde baan vergroten?
- Jongeren in gesprek: omgaan met verschil: Ontwikkel een tool waarmee jongeren met JenV en elkaar in gesprek gaan over verbinding, burgerschap en hun rol in de rechtstaat en samenleving.
- Diversity of Thought bij JenV: Hoe ziet inclusief gedrag op de werkvloer eruit? Bedenk een manier waarop diversity of thought een plek krijgt en omarmd wordt binnen een organisatie.
- Slachtoffer van cybercrime, wat nu?: We zijn op zoek naar innovatieve ideeën die praktische ondersteuning bieden aan burgers nadat zij slachtoffer geworden zijn van cybercrime.