26.10.2010
Technology

“De Macht van Google”: food for thought

By: Jeroen de Hooge

BlogTechnology
de-macht-van-google-food-for-thought.jpg
de-macht-van-google-food-for-thought.jpg

Werkt Google voor jou, of werk jij voor Google?  Vraagt Peter Olsthoorn ons in zijn afgelopen week verschenen boek “De Macht van Google”. Een goeie vraag, en eentje die niet een twee drie te beantwoorden is. Ook Peter kan en wil deze vraag niet voor ons beantwoorden. Wel maakt hij duidelijk dat het goed is om ons af en toe zulke vragen te stellen.

“De Macht van Google” zit knap in elkaar. Het is niet eenvoudig om de lijnen zichtbaar te maken in het brede en groeiende aanbod van Google-diensten en -producten, maar Internetveteraan Olsthoorn heeft dat mijns inziens erg goed gedaan.  Het boek werd afgelopen week gepresenteerd tijdens een levendig debat in De Balie over de The Googlization of the Global Street, met een keynote presentatie van de bekende Google watcher Siva Vaidhyanathan. Een volle zaal discussieerde met hem en met elkaar over de impact van Google op onze dagelijkse activiteiten. Begin 2011 verschijnt Siva’s boek hierover, maar Olsthoorn is hem dus voor.

Het boek is goed gestructureerd en helder geschreven, en biedt een indrukwekkend overzicht van alle Google innovaties tot nu toe. Ook de actualiteit is indrukwekkend met als meest recente nieuwsfeiten de introductie van Google Instant en de overgang van Ahold naar Google Apps, een maand geleden, nog gewoon meegenomen. De toon is mild-kritisch, en zet eerder aan tot nadenken en het stellen van vragen, dan dat het een aanklacht is tegen Google. In de woorden van Peter: “Google verdient een kritische benadering: des te langer hebben we er plezier van.”

Een film over Facebook, een boek over Google, de oude media slaan terug deze herfst…
Wel jammer dat de Googlization nog geen vat heeft gehad op het boek zelf. Het zou best leuk zijn geweest om er eens een wordcloud op los te laten, om te kijken welke termen het meest genoemd zijn, macht, privacy, opt-out, opt-in, gemak, evil of no evil…

Overigens verdient het boek – zeker gezien de voorsprong op Siva – een meer internationaal publiek. Maar met het enthousiasme van de auteur over Google Translate, ligt een snelle vertaling in diverse talen wellicht voor de hand.

De macht van Google is een aanrader voor iedereen die meer dan een oppervlakkige interesse heeft in de recente en toekomstige ontwikkeling van het Internet.

Share this post