Een flinterdunne elektronische pleister die op de huid wordt bevestigd als een soort tijdelijke tatouage kan de manier waarop we medische informatie verzamelen, gamen en zelfs spioneren ingrijpend veranderen. Verwacht wordt dat we op die manier snel computers en smartphones op onze pols zullen kunnen bevestigen. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van een artikel in het wetenschappelijke vakblad Science.
De micro-elektronica technologie die de naam EES (epidermal electronic system) meekreeg is ontwikkeld door een internationaal onderzoeksteam bestaande uit wetenschappers uit de VS, China en Singapore.
De technologie doet het onderscheid tussen elektronica en biologie vervagen, aldus een van de onderzoekers. ‘We wilden een technologie ontwikkelen die in de huid kon worden geïntegreerd op een manier die zowel mechanisch als fysiologisch onzichtbaar is voor de gebruiker. De pleister kan de traditionele elektrodes vervangen die het hart, het brein en de spierweefselactiviteit monitoren. Wanneer de pleister op de keel van een proefpersoon werd vastgemaakt speelde die een videospelletje dat antwoordde op stemcommando’s met een nauwkeurigheid van 90%. De wetenschappers denken de pleister te gebruiken om mensen die keelproblemen hebben te helpen, maar hij kan ook als basis dienen voor andere zaken waarin de stem een rol speelt.
De pleister is 50 micron dik – dunner dan een menselijk haar, dus- nagenoeg gewichtloos en vereist zo weinig stroom dat hij zichzelf kan opladen met miniatuur-zonnepanelen of elektromagnetische stralen. Hij kan urenlang aan de huid vastgehecht blijven zonder dat er een kleefmiddel aan te pas komt.