Uit een wereldwijd onderzoek van Castrol en TomTom blijkt dat automobilisten in Amsterdam ieder jaar gemiddeld zo’n 22.320 ‘start-stop’ bewegingen meemaken. In Rotterdam zijn dit er gemiddeld slechts 6.120, het laagste aantal van alle 50 onderzochte wereldsteden en maar liefst 25.000 minder dan in Istanbul, dat bovenaan de lijst prijkt.
Het doel van het onderzoek was om te analyseren wat de veranderende rijcondities vergen van auto’s. Veel stop-start bewegingen kunnen namelijk leiden tot microscopische slijtage in de motoren. Het onderzoek is door TomTom uitgevoerd voor Castrol, met gebruik van de gegevens van de satellietnavigatiesystemen in auto’s in 50 steden over de hele wereld.
Opvallend is dat Amsterdam met de ruim 22.000 start-stops boven wereldsteden als Londen (21.000), New York (15.480) en Sydney (13.200) zit.
Het aantal start-stop bewegingen toont aan met wat voor soort rijcondities automobilisten in grote steden te maken hebben. Des te hoger het aantal start-stop bewegingen, des te groter de slijtage aan de motor en aanleiding voor automobilisten om maatregelen te nemen om hun motor te beschermen door middel van het gebruik van start-stop motorolie.
Gareth Bracchi, Senior Development Technologist bij Castrol, vertelt: “Dit project toont wederom aan dat we veel start-stop bewegingen maken. Het aantal oversteeg ruim dat wat we van tevoren verwacht hadden, in sommige gevallen zelfs tot het dubbele. Dit onderstreept dat automobilisten de bescherming van Castrol MAGNATEC STOP-START nodig hebben.”
Ralf-Peter Schäfer, Hoofd Traffic bij TomTom, voegt toe: “De resultaten uit de index zijn zeer interessant en het was verhelderend om met Castrol aan deze Index te werken. De resultaten komen voor een groot gedeelte overeen met onze Congestion Index. Istanbul stond ook hierin zeer hoog, terwijl de opstoppingen in Rotterdam relatief gering waren.”