Een gesprek voeren met iemand met dementie is niet altijd eenvoudig. Soms kunnen beelden en geluiden uit het verleden helpen om een conversatie op gang te brengen. Om die reden is Alzheimer Nederland bezig met de ontwikkeling van de app ‘Dat ben ik’. De rode draad van de applicatie is een tijdlijn met beeld- en geluidsmateriaal van belangrijke, indrukwekkende of leuke gebeurtenissen uit iemand’s leven Bijvoorbeeld foto’s, video’s en tekst.
Het is de bedoeling dat de app een hulpmiddel wordt voor zowel mensen met dementie als voor hun omgeving (mantelzorgers, familie, vrienden en verplegend personeel).
De app ‘Dat ben ik’ moet gesprekken tussen mensen met dementie en hun omgeving op gang brengen en zo het welzijn en de sociale interactie verbeteren. De app is bovendien bruikbaar als visueel communicatiehulpmiddel, wanneer het vinden van de juiste woorden niet meer vanzelfsprekend is. Daarnaast kan de oplossing straks helpen met het terughalen van herinneringen. De ontwikkeling van de app is ook de reden dat de stichting op de Connect to Innovate-conferentie aanwezig was.
“Het idee kwam van één van onze medewerkers die zelf een grootouder met dementie heeft en daar eigenlijk iets mee wilde doen”, zo zegt Igor Mitrovic, directeur van Proxcellence Nederland. “We hadden echter al snel door dat als we dit goed wilden aanpakken, we partners nodig zouden hebben.” Die was al snel gevonden in Alzheimer Nederland dat ons van expertise kennis kon voorzien op het gebied van dementie en SAP, dat in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen ook bijdrage wou leveren in vorm van technologie. SAP kwam al snel met het idee om hun Mobile Innovation Lab in te zetten.
Zo gezegd, zo gedaan, en na een week noeste arbeid en scrummen kwamen de ontwikkelaars en Koster zelf naar buiten met een werkend prototype van de app. “Het is nog niet klaar natuurlijk, maar op deze manier hebben we wel een heel goed startpunt”, zo zegt Koster. “Deze manier van ontwikkelen bevalt me veel beter dan dat je een ontwikkelaar in een hoekje zet en dan na een paar weken kunt komen vragen of het al opschiet. Daarnaast voelt het een stuk natuurlijker om op deze manier persoonlijk bij de ontwikkeling betrokken te zijn.” De uiteindelijke app zou tegen volgend jaar gelanceerd moeten worden als alle struikelblokken zoals gebruiksgemak en de bescherming van de privacy van gebruikers getackeld zijn.
“We zijn enorm blij met de samenwerking met SAP”, zo zegt Mitrovic over het proces. “Als we als kleine, snelle partij een app als deze zouden moeten uitrollen op schaal en dan rekening zouden moeten houden met dingen als GDPR waren we nog maar half zo ver als we nu zijn.” Het maakt het ook mogelijk om de focus te leggen op de ervaring van de gebruikers en te zorgen dat de app voor zoveel mogelijk mensen duidelijk, makkelijk te gebruiken en vooral nuttig is. Daar wordt high-tech niet bij geschuwd, zo zegt Koster, maar wel alleen als je er aan de voorkant niets van merkt. Geen foto-albums op de blockchain dus? Nee, lacht ze. Het gaat erom dat zoveel mogelijk mensen de app kunnen gebruiken. Het streven is dat de app mensen met dementie hun verhaal teruggeeft, ook als er niemand is om dat ter plekke uit te leggen. “Sommige mensen vallen terug in allerlei gedragingen die prima te verklaren zijn als je hun historie kent, maar als er toevallig geen familielid of verzorgende bij is om dat in context te plaatsen, kan het schrikken zijn. We hopen dat de app zelfs bij mensen die je niet kent een deel van het verhaal kan vertellen.”
[Afbeeldingen © Matthias Zomer]