Apple Music is sinds een week uitgerust met nieuwe varianten audio. De muziek is hetzelfde, maar de manier waarop je het hoort is een tikkeltje anders. Eigenlijk zelfs heel erg anders. Je kunt kiezen uit lossless en Dolby Atmos. We hebben al in een eerder artikel uitgelegd wat je daarbij ongeveer moet verwachten, maar nu kunnen we het ook echt horen. Dat hebben we gedaan. Dit zijn onze eerste bevindingen.
Ten eerste applaus voor Apple. Het feit dat het binnen Apple Music gratis (of eigenlijk zonder meerkosten, want je betaalt uiteraard wel voor Apple Music) deze extra manieren van muziek ervaren aanbiedt, is fantastisch. Het is de allernieuwste geluidstechnologie en het is tof dat Apple dit zonder meerprijs met zijn klanten wil delen.
Het is bovendien een duidelijk hoorbaar verschil of je kiest voor gewoon, lossless of Dolby Atmos. Er is daarnaast ook nog de keuze voor high res lossless, maar die scharen we voor nu even onder de noemer lossless. Zonder high res is lossless namelijk al zeer indrukwekkend.
Lossless audio is volgens Apple de exact zelfde geluidskwaliteit die oorspronkelijk in de studio is vastgelegd. Kortom, artiesten nemen iets op, luisteren het in de studio en zijn er blij mee. Vervolgens wordt die muziek op streamingdiensten aangeboden en klinkt het toch een tikkie anders.
Iets dat je niet merkt als je altijd gewoon in stereo luistert, maar als je lossless er eenmaal naast legt, dan is het verschil pijnlijk merkbaar. Bij lossless audio is het volume automatisch iets harder en hoor je geen ruis of het geluid van instrumenten in elkaar lopen.
Je hoort elk instrument apart en bij sommige nummers hoor je bij lossless zelfs instrumenten die je eerder nog niet gehoord had, omdat ze erg subtiel zijn. Lossless is erg indrukwekkend om te horen. De muziek heeft net even wat meer power en je hoort de tonen van de artiest nog beter dan eerst. Het is moeilijk om daarna weer terug te gaan naar het ouderwetse stereogeluid van bijvoorbeeld Spotify.
Dolby Atmos is echter weer een ander verhaal. Het idee hierachter is dat het heel ruimtelijk is, waarbij het lijkt alsof de artiest nog dichterbij je staat. Of eigenlijk: alsof jij middenin de muziek staat. Ergens klinkt het als een tegenovergestelde van lossless. In lossless hoor je alle instrumenten juist apart van elkaar shinen, terwijl in Dolby Atmos alles in elkaar lijkt over te lopen. Iets wat ik persoonlijk niet heel prettig vond klinken.
Apple heeft om het verschil goed te laten horen een sowieso al wat ruimtelijker klinkend nummer van de briljante The Weeknd gekozen, maar ook met andere nummers gebeurt hetzelfde: de muziek loopt zo in elkaar over, dat het klinkt alsof je onder water naar muziek luistert.
Het maakt de stem minder prominent en alle instrumenten (inclusief de stem) vloeien zodanig in elkaar over, dat de muziek als een soort golf over je heen komt. Ruimtelijk is dat zeker, maar prettig is dat bij veel muzieksoorten wat mij betreft niet.
Misschien ben ik te veel gewend om stereo te luisteren, of ben ik te veel gefocust op de vocalen (ben nogal een lyricjunkie), dus daar kan het mee te maken hebben, maar ik vind het oprecht niet prettig klinken in Dolby Atmos. Het is te ‘wauwelig’ voor mijn smaak.
Voor mij dus liever lossless, al heb ik nu wel een keuze om te maken. Mijn “hele leven” staat in Spotify, in allerlei lijsten, honderden, waarschijnlijk duizenden nummers. Om die nu allemaal over te zetten, is een flink karwei. Hoor ik echter weer die lossless audio, dan overweeg ik om misschien toch weer naar twee streamingdiensten te gaan, zoals ik dat eerder met Tidal deed omdat ik bepaalde albums wilde horen.
Mogelijk hoeft dat ook maar tijdelijk, want Spotify heeft al ‘Spotify HiFi’ aangekondigd en er is in mei al het een en ander gespot in de code van de app. Om Apple geen te grote voorsprong te geven, is de verwachting dan ook dat Spotify niet lang meer wacht met de lancering ervan.
Uiteindelijk is de vraag eigenlijk niet wat beter is: lossless of Dolby Atmos. Het is de vraag wat jij zelf het beste vindt klinken. Dat heeft niet alleen te maken met de verschillende varianten, maar ook met hoe je luistert. Luister je op de boxen van je auto, op een dure headset of op AirPods? Maar ook welk type muziek je luistert heeft hier wel degelijk invloed op. Uiteindelijk gaat het om smaak, maar het is hoe dan ook de moeite waard om te luisteren wat jij ervan vindt en of je liever teruggaat naar ‘gewoon’ stereo.
Beeldbron: hussain05