Het zijn een van de meest atletisch bewegende robots die we kennen: de Atlas-robots van Boston Dynamics. Het is tof om te zien dat de robotmaker doorgaat met wat ze het beste kunnen, nu ze zijn overgenomen door automaker Hyundai. In een nieuwe video kunnen we zien hoe de mechs een parcours rennen en salto’s maken.
We hebben Atlas vaker een parcoursje zien lopen, maar het is er duidelijk aanzienlijk beter in geworden. De mensen van Boston Dynamics benadrukken ook dat het voor het eerst is dat Atlas zonder fouten te maken een volledig en ingewikkeld parcours weet af te leggen. De robot springt met gemak over een balk heen, maakt een salto van boven naar beneden en klimt, rent en springt zich een slag in de rondte om maar aan de wereld te laten zien hoe hij evolueert.
Atlas is nog niet klaar: het team zou graag willen werken aan zijn stabiliteit, want ze vinden de robot niet stabiel genoeg wanneer hij zijn vuist in de lucht steekt. Tenminste, het is niet alsof we hier naar de allereerste Atlas ooit kijken: er zijn meerdere nieuwe versies van de robot geweest. De eerste stamt uit 2013.
Hoewel er over de hele wereld heel veel robotmakers zijn, is Boston Dynamics één van de meest bekende. Dat komt mede door hun gelikte video’s, die ervoor zorgen dat robots regelmatig viral gaan. Het begon allemaal met wat bloopervideo’s, maar inmiddels zijn er complete dansvideo’s gemaakt -zelfs met de Koreaanse boyband BTS– en kennen we de robots bijna allemaal bij naam.
Het leuke is dat Boston Dynamics niet alleen de supermooie video deelt van hoe de robot het voor elkaar kreeg, het komt ook met een behind-the-scenes waarin je kunt zien hoeveel werk het kost om te zorgen dat die robot dat parcours foutloos aflegt. Zo zie je ook een paar keren waarop het even niet volgens plan ging: wel zo eerlijk natuurlijk.
Mocht je je afvragen wat het doel is van een robot die zich als een acrobaat voortbeweegt: geen zorgen, circusartiesten zijn hun baan nog niet kwijt. Atlas doet alleen parcours om te zorgen dat we meer leren over wat er mogelijk is met robots. Het is ongeveer hetzelfde als bij de formule 1, waarbij vaak allerlei technologie doorsijpelt naar de auto’s voor consumenten. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag, waardoor Boston Dynamics er goed aan doet om video’s te maken, zodat we in ieder geval een glimp kunnen opvangen van zijn kunnen.