Geen lompe, zware, afgesloten apparaten op je hoofd, maar een subtiele bril die toch augmented reality kan tonen. Stel je voor dat een gewone bril straks kan fungeren als augmented reality-bril? Dat is helemaal niet straks, dat is nu.
Ze liggen nog niet bij de Hans Anders, maar onderzoekers van Stanford hebben nu een augmented reality-bril ontwikkeld die holografische 3D-beelden kan projecteren. Het voordeel daarbij is niet alleen dat het gewoon op een vrij normaal montuur kan, maar ook dat je niet door camera’s de echte wereld om je heen ziet, maar gewoon door met je eigen ogen door de bril te kijken. Er hoeven dan geen camera’s aan te pas te komen en dat is in het kader van ‘glassholes’ toch een groot voordeel.
Immers was de grote kritiek op de slimme bril van Google, Google Glass, dat mensen het maar niks vonden dat ze elk moment konden worden gefilmd. Hoewel we daar met de opkomst van social media wel wat milder in zijn geworden (Facebook en Ray-Ban maar ook Snap verkoopt nu ook brillen met camera’s erop), blijft het een heikel punt voor sommige mensen. Deze augmented reality-bril die geen camera nodig heeft om de echte wereld te kunnen bekijken, heeft dus wel een streepje voor op de andere brillen.
Nu is het doel van de VR-brillen die ook augmented reality kunnen weergeven ook niet om subtiel te zijn: ze moeten vooral immersive zijn, dus je helemaal in de virtuele wereld trekken. Het is dus logisch dat die qua design heel anders in elkaar zitten. Echter hoeft niet iedereen zich in een volledige, virtuele wereld te storten en is augmented reality vaak meer dan genoeg. Zo kun je bijvoorbeeld een appje lezen dat binnenkomt, of even zien wat de tussenstand van de voetbalwedstrijd is. Maar je kunt ook vlinders laten projecteren die dan rond lijken te vliegen op de echte wereld. De onderzoekers krijgen de projectie voor elkaar door AI-holografische beeldvorming te mixen met projectietechnieken.
Er wordt vaak gezegd dat we steeds meer naar augmented reality in plaats van virtual reality gaan en daar zou deze bril een ideaal middel voor kunnen zijn. De onderzoekers van Stanford hebben gezorgd dat je niet meer misselijk wordt, hoofdpijn krijgt of duizelig wordt en deze bril kun je de hele dag door dragen, zeggen de onderzoekers in Nature. Het prototype heeft bijvoorbeeld als doel om straks chirurgen te kunnen helpen om een operatie voor te bereiden. Veel werk dat je met de hand doet heeft baat bij zo’n bril, omdat je je handen hierbij vrijhoudt. Maar we kunnen ons genoeg entertainment-opties voorstellen. Laat maar komen, die subtiele AR-bril.