13.03.2024
Technology

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

By: Laura Jenny

BlogTechnology

Met de grote hoeveelheid satellieten die in de baan rond de aarde worden geplaatst kun je je afvragen in hoeverre we dat als mensheid eigenlijk mogen. Om nog maar te zwijgen van het potentieel koloniseren van de maan of Mars. Toch is het niet helemaal nieuw: we hebben als mensheid heel veel onzinnige dingen de ruimte ingeschoten. We noemen er acht.

Een Tesla

Het bekendste voorbeeld van een raar object dat we de ruimte in hebben geschoten, dat moet wel de Tesla zijn. In 2018 ging er aan boord van de Falcon Heavy van SpaceX een Tesla mee. Geen vreemde deal, aangezien Elon Musk topman is bij beide bedrijven. Het was ook daadwerkelijk de auto van Elon Musk, met in de chauffeursstoel een soort astronautenpop die Starman werd genoemd. De Tesla Roadster en Starman zijn ergens te vinden tussen de aarde en Mars.

Een stukje van een vliegtuig

Het was geen ongeluk, het was expres: onderdelen van een vliegtuig zijn de ruimte ingeschoten. Het gaat om stukjes van het eerste vliegtuig van de Wright-broers, die in 1903 hun eerste, succesvolle vlucht beleefden. Het is een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis, want dat was toen het tijdperk van vliegen begon. Neil Armstrong nam delen van de Wright Flyer mee naar de maan in 1969: ook nog eens tijdens die iconische Apollo 11-missie dus.

Een pizza

Je kunt het aan pizza-bedrijven wel overlaten om gekke dingen te doen. Denk aan de Bitcoin-pizza van Domino’s bijvoorbeeld, maar ook Pizza Hut heeft een keer een gekke streek uitgehaald. In 2001 werd er naar het ISS een Pizza Hut-pizza gestuurd. Niet door een bezorger op een brommetje, maar door de Russen van Roscosmos in een Soyuz-raket. Het was geen goedkope pizza: hij schijnt 1 miljoen dollar te hebben gekost.

Gouden platen

Als artiesten hun muziek goed hebben verkocht, dan ontvangen ze daarvoor een gouden plaat. Maar het was niet de band Voyager, bekend van een hit als Dreamer en Promise die hun gouden platen de ruimte inschoot. Er zweeft een gouden plaat in de ruimte nadat deze in 1977 werd gelanceerd met het Voyager-ruimtevaartuig. Er staat op de gouden plaat zelfs hoe je het kunt afspelen, plus 115 afbeeldingen en begroetingen in 55 verschillende talen. Tot slot staat er geen nummer van Voyager op, maar wel 90 minuten ‘geluiden van aarde’.

DNA van de doden

We willen graag iets betekenen in de wereld, of eigenlijk ook graag daarbuiten. Hierdoor is het wel vaker gebeurd dat we een stoffelijk overschot de ruimte in hebben gestuurd. We bedoelen nu niet omgekomen astronauten, maar de overblijfselen van bijvoorbeeld sci-fi auteur Arthur C. Clarke. Het gaat dan om DNA-samples. Echter ging dat niet zonder slag of stoot: er was flink wat controverse omdat de native americans van de Navajo’s wilden dat er geen menselijke resten meer naar de maan zouden worden gestuurd.

Een fles whiskey

Helemaal een fles zat het niet zijn, maar er is whiskey de ruimte ingeschoten. In 2011 heeft de Ardbeg Distillery deze naar het ISS gestuurd. Eenzelfde variant is op aarde te vinden en later werden ze geproeft. Wat bleek? De smaak was zeer anders, wat betekent dat de verschillen in de zwaartekracht effect hebben op terpenen. En laten die nou net verantwoordelijk zijn voor smaak en geur.

Een lightsaber

Fans van Star Wars zullen dit object wel waarderen: Luke Skywalkers Lightsaber hangt ook ergens in het universum. Het gaat om een prop die ook is gebruikt door acteur Mark Hamill in Return of the Jedi. In 2007 werd deze gelanceerd, samen met zeven astronauten als deel van het ISS.

Een tekening van Andy Warhol

Ook voor kunst is er ruimte in de ruimte: er zijn al diverse kunstwerken het heelal ingeschoten. Een ervan is een schets van Andy Warhol, aan boord van de Apollo 12. Het is een kleine keramieken tegel genaamd Moon Museum en die is naar de maan gegaan. Er staat onder andere een piemel op getekend, maar ja, als Warhol het doet… Overigens zegt NASA dat het ‘nee’ heeft gezegd toen artiest Forrest Myers het verzoek deed om de tegel mee te nemen op Apollo 12, maar waarschijnlijk is Myers via wetenschappers van Bell Laboratories alsnog geslaagd in zijn missie en is de tegel stiekem meegegaan.

Share this post