Stel je voor dat je een video schiet van een bal die in een basket gaat, maar je drukt per ongeluk te vroeg op ‘stop’. Normaliter is het dan een kwestie van: jammer, of vragen over de basketballer opnieuw de bal kan gooien. Dat kan wel eens verleden tijd zijn, want er is nu AI ontwikkeld die je video alsnog voor je kan afmaken.
Het geldt natuurlijk niet voor alle video’s, zeker niet wanneer er iets onverwachts gebeurd, maar in principe kan deze kunstmatige intelligentie het verloop voorspellen. Het kan inschatten hoe een weg eruit zal zien, hoe een bal door de lucht verder vliegt, enzovoort. Knappe koppen bij Google, de University of Michigan en Adobe hebben samen een indrukwekkend algoritme bedacht dat zo goed kan inschatten, dat het dus zelfs een video afmaakt.
Je zou denken dat deze technologie zich vooral beroept op het kunnen inschatten van optische bewegingen, maar dat is niet het geval. De researchers van Google maximaliseren vooral het neurale netwerk om zo de videovoorspelling meer accuraat te maken. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van bestaande SVG-architectuur (stochastic video generation, oftewel: architectuur waarbij de opvolging van toevalligheden centraal staat) en tech die weergeeft wat er onzeker is aan de toekomst.
Na veel trainen is het gelukt. Er werd gekeken naar hoe een bepaald object zich beweegt, maar ook naar structurele bewegingen en wanneer iets bijvoorbeeld maar gedeeltelijk zichtbaar is. Uiteraard is het ene makkelijker te voorspellen dan het andere. Toch wist de technologie 25 frames goed te kunnen voorspellen. Je ziet hieronder het resultaat:
Je ziet het: er wordt nog flink getest en de onderzoekers zijn dan ook nog lang niet klaar, maar in ieder geval zijn de eerste bevindingen veelbelovend. Ze hopen dan ook de technologie nog verder door te kunnen ontwikkelen om in de toekomst niet alleen beter te kunnen voorspellen, maar ook langere stukken.
AI weet ons de laatste tijd vaker positief te verbazen. Zo kan Google AI huidziektes opsporen en laat AI van Samsung zien hoe Mona Lisa echt leefde. Er zijn zelfs complete modecollecties samengesteld door computers. Bovendien wil de Nederlandse overheid meer geld vrijmaken voor kunstmatige intelligentie.