De landbouwsector is de afgelopen jaren in Nederland een flink discussiepunt geweest. De uitkoop van boeren in Nederland is inmiddels van start gegaan. Allemaal om de stikstofcrisis onder controle te krijgen. Al gaan we met ons kleine kikkerlandje globaal gezien niet zo heel verschil maken.
Maar er is nog een partij die volop bezig is met de landbouwsector. En een die wel impact kan en wil maken. Een bedrijf waarvan je het niet snel zou verwachten. Ook technologiebedrijf Dyson is al jaren bezig met landbouw en heeft inmiddels een volledig werkend circulair landbouwsysteem in de UK. En dan hebben we het over 36.000 hectare verspreid tussen Lincolnshire, Oxfordshire en Gloucestershire en Somerset.
Vraag je op straat of iemand Dyson kent, zullen velen het kennen van de handblazers in openbare ruimtes of van de eerste draadloze stofzuigers en wellicht de nieuwe Föhn. Maar het bedrijf is zo veel meer dan dat. Op uitnodiging van Dyson hebben we een bezoek kunnen brengen aan een aantal faciliteiten van Dyson in de UK. Van innovatie en robotica tot software en educatie. En natuurlijk ook Dyson Farming. Dit alles volgens de visie van founder James Dyson.
Maar eerst gaan we het hebben over landbouw, en hoe volgens Dyson de toekomst eruit gaat zien op gebied van agricultuur. Landbouw is namelijk geen kleinschalige industrie. Nee, efficiënte en hoogtechnologische landbouw houdt volgens Dyson de sleutel voor onze toekomst in handen. Duurzame voedselproductie en voedselzekerheid zijn van vitaal belang voor de gezondheid en de economie van een land. Terwijl er ook een echte kans is voor landbouw om een revolutie in technologie te stimuleren.
Dyson Farming is opgericht in 2012 en is een van de 5 grootste landbouwbedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Het is een familiebedrijf, anders dan andere, gericht op langdurige investeringen in de Britse landbouw en het platteland. Duurzame voedselproductie, voedselzekerheid en het milieu zijn essentieel voor de gezondheid en economie van het VK, en James Dyson gelooft dat er een echte kans is voor technologie om een revolutie in de landbouw te bewerkstelligen.
Dyson Farming ontwikkelt nieuwe benaderingen voor efficiënte, hoogtechnologische landbouw en voedselproductie, in harmonie met de natuurlijke omgeving, en werkt nauw samen met Dyson, het technologiebedrijf, om een positief landbouwmodel voor de toekomst te creëren.
Met uitzondering van grondaankopen heeft Dyson Farming £130 miljoen geïnvesteerd in nieuwe technologie, apparatuur, infrastructuur, anaërobe vergistingsinstallaties en andere verbeteringen. Waaronder £5 miljoen aan drainage projecten en £1 miljoen per jaar gedurende een periode van vijf jaar aan bodemverbetering.
Dyson Farming teelt vandaag de dag al op grote schaal diverse gewassen, waaronder tarwe, gerst, aardappelen, uien en erwten. Het fokt ook schapen en runderen. En het bedrijf teelt Britse aardbeien buiten het hoofdseizoen in een nieuwe, ultramoderne kas.
De nieuwste toevoeging aan het circulaire landbouwsysteem van Dyson Farming is, zoals hierboven ook al kort beschreven, de nieuwe ultra moderne kas van zo’n 15 hectare in Carrington, Lincolnshire. Het ondersteunt de vooruitgang van hightech, duurzame landbouw in het Verenigd Koninkrijk en vermijdt onnodige voedselkilometers die buiten het hoofdseizoen afkomstig zijn van geïmporteerde aardbeien.
Volledig aangedreven met hernieuwbare elektriciteit en overtollige warmte van de aangrenzende anaërobe vergister, is de gigantische kas 424 meter lang met 832 rijen aardbeien en 700.000 aardbeienplanten, die jaarlijks 750 ton aardbeien produceren voor Britse consumenten. Deze zeer efficiënte circulaire landbouwaanpak van Dyson Farming heeft het bedrijf in staat gesteld om volledig koolstofneutraal te worden.
De kas verlengt het Britse aardbeienseizoen door te kweken in een tijd van het jaar, vroeg in het voorjaar of laat in de herfst, wanneer traditionele Britse aardbeien zeer schaars zijn. Dit draagt bij aan het vergroten van de zelfvoorziening van het VK.
Dyson Farming beschikt over anaërobe vergisters, deze produceren gas dat turbines aandrijft en zo voldoende elektriciteit opwekt om het equivalent van 10.000 huizen van stroom te voorzien. Deze groene energie voorziet nu in de volledige energiebehoefte van alle landbouwactiviteiten. En er zijn nog 2 positieve bijproducten van dit proces:
Met een moederbedrijf als Dyson ontbreekt het natuurlijk niet aan technologie op de boerderij. Zo is er een klimaatbeheersingssysteem dat de temperatuur in de kas aanpast om optimale groeiomstandigheden te handhaven. Regenwater wordt opgevangen in het kasdak, opgeslagen in een lagune en gebruikt om de planten te irrigeren.
De locatie beschikt over een een verpakkingsfaciliteit en koelmogelijkheden, waardoor Dyson Farming vers fruit zo snel mogelijk kan plukken, koelen, verpakken en uit kan gaan leveren aan de eindklant.
Uiteraard zal de kas steeds meer nieuwe technologieën opnemen naarmate deze evolueren, zoals een steeds geavanceerdere plukrobot en geavanceerde LED-verlichting die de efficiëntie van de kas nog verder kan verbeteren en ‘het seizoen’ zo nog verder kan verlengen.
Tot slot nog even Dyson Farming in cijfers over het jaar 2022.
Een mooi voorbeeld van hoe men werkelijk aan alles heeft gedacht. Er worden drones gebruikt om velden te inspecteren. Om te kijken hoe de gewassen erbij staan, of er ergens veel onkruid zit, maar ook om de natuurlijke leefomgeving in de gaten te houden. Zo zitten er in de buurt van de velden een grote populatie bruine kiekendieven, een beschermde diersoort. Drones herkennen lokaliseren waar de nesten zich bevinden, deze data slaan ze op in het eigen data warehouse, waarna tractoren deze data weer gebruiken om ruim afstand te houden van de nesten.
Dyson Farming is bijzonder om te zien. Boeiend om over te lezen. Maar vooral een voorbeeld om te doen volgen. Landbouw hoeft namelijk niet vervuilend en belastend te zijn. Met de juiste kennis en technologie is duurzame / circulaire landbouw de toekomst. Dat laat Dyson duidelijk zien met deze showcase: Dyson Farming.