Het is onderzoekers gelukt om een muis te voorzien van stukjes rattenbrein. De muis ziet er dus gewoon uit als een muis, maar is stiekem dus ook een beetje rat. In dit onderzoek ging het om het reukorgaan van het dier, dat dus werd vervangen door datzelfde orgaan van de rat. Maar de potentie is er om er een stukje techniek te plaatsen.
Het hybride brein toont aan dat je ook in het brein zelf aanpassingen kunt doen. De medische wereld zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij het implanteren van getransplanteerde stamcellen, maar dus ook meer technische toepassingen. Het doet ons in ieder geval denken aan Neuralink, dat weliswaar een soort op het brein wordt geplaatst, maar wat er nu met de muizen is gebeurd zal iemand als Elon Musk, topman bij Neuralink, ongetwijfeld triggeren. Het is immers iets dat tech verder kan brengen en dan vooral human-machine interfaces.
Maar waarom is het de onderzoekers nu gelukt? Ze hebben de stamcellen van ratten in de net bevruchte eicel van een muis geïnjecteerd. Hierdoor raakten de stamcellen gewend aan elkaar en werd er een verbinding gemaakt. Die verbindingen zijn belangrijk en bepaald niet vanzelfsprekend. Als je “te laat” bent, kan het namelijk al niet meer. De muizen bij wie die verbinding goed was gegaan, bleken veel makkelijker een koekje te vinden op reuk dan de andere muizen. Echt waren muizen bij wie de eigen reuk was aangetast door de rattencellen niet geholpen. Er is dus wel een bepaalde ontwikkeling nodig om dit te laten werken.
De hoop is nu gevestigd op toepassingen die verder gaan, zoals bij primaten, die natuurlijk meer zijn zoals wij mensen. Het kan onder andere potentieel bestaande oplossingen tegen Parkinson en epilepsie versterken. Maar zo ver is het nog lang niet, er moet na muizen dus eerst nog op apen worden getest voor een menselijke test ook maar in de buurt is. En dan moet het ook nog allemaal goed gaan. Maar toch, het “maakbare” brein is wel een spannend idee, zeker nu er steeds meer techbedrijven bezig zijn met technologie voor in het brein. Elon Musk mag dus wel opletten, en misschien niet alleen op hoe dit kan worden toegepast, maar ook hoe er wordt omgegaan met de testdieren. Helaas is het nog steeds nodig om te testen op dieren om aan bepaalde regelgeving te voldoen, maar de manier waarop je met je testdieren omgaat kan natuurlijk altijd beter. Sowieso beter dan bij Neuralink, dat berucht is om zijn praktijken met proefdieren.