16.01.2021
Technology

​Geen oplader meer in de doos: de voors en tegens

By: Laura Jenny

BlogTechnology

14 januari 2015. Het is zes jaar geleden, maar veel gamers weten het nog goed. Het was de dag waarop Nintendo aankondigde dat de New Nintendo 3DS XL zou verschijnen zonder adapter. De beslissing kwam bij menig gamer als een schok, ondanks dat het apparaat inmiddels al in vele vormen was verschenen en de fans waarschijnlijk al minimaal één oplader thuis hadden liggen. Inmiddels is het niet toevoegen van een adapter ook een trend geworden bij smartphones, zoals de iPhone en Samsung Galaxy S21. Waarom wordt daarvoor gekozen?

Geen oplader bij je smartphone

Het is een ietwat vreemde gewaarwording: koop je een smartphone van om en nabij de 1.000 euro en dan is hij niet compleet. Je kunt hem niet eens opladen, want de lader zit er niet bij in de doos. Bizar als je erbij stilstaat wat het apparaat kost, maar ook hoe klein zo’n adapter vaak is. Je kunt toch makkelijk nog even zo’n blokje met een draad erbij gooien in het doosje? Het lijkt een beetje suf dat rijke techbedrijven die zo’n beetje de macht over de wereld hebben -en ook aardig wat middelen- beknibbelen op zoiets belangrijks. Het is een beetje zielig dat ze daarop geld proberen te besparen, toch? Zeker als je verder de prijs van het toestel niet bepaald omlaag gooit.

Dat kan je argument zijn, maar er zijn natuurlijk meerdere redenen om juist blij te zijn dat je niet weer een adapter krijgt. We zijn nu al jaren bezig met smartphones en andere gadgets met een USB-C-port. De kans dat je er dus al een hebt is enorm groot. Hoewel het best handig is om er eentje op voorraad te hebben, kan menig smartphonebezitter er inmiddels al een klein winkeltje mee beginnen. Helemaal geen slecht idee om de adapters uit de doosjes te houden: de consument redt zich wel. Sterker nog: die heeft nu meer keuze om voor een budgetoptie te gaan, een draadloze oplader of inderdaad toch de standaard van het merk zelf.

Duurzaamheid of dollars?

Een belangrijkere reden voor het niet langer meeleveren van een oplader is duurzaamheid. Niet alleen omdat er in elk huishouden wel ergens een USB-C-oplader slingert en er dus niet zoveel opladers meer nodig zijn. Het zorgt ook dat het doosje waarin de smartphone wordt geleverd aanzienlijk kleiner kan. Kleinere doosjes zijn altijd beter en wel om meerdere redenen. Ten eerste nemen ze hierdoor minder ruimte in op het schap van de winkel, maar ook in de vrachtwagen. Dat betekent dat er meer telefoons in één vrachtwagen mee kunnen en dat is uiteraard veel beter voor het milieu.

Apple zegt dat er 70 procent meer producten op een pallet passen, waarmee iPhone 12 meer dan 2 miljoen ton carbon heeft kunnen terugsnoeien. Volgens Apple is dat net als 450.000 auto’s minder op de weg hebben. Aan de andere kant is het wegnemen van de adapters slechts een druppel op de gloeiende plaat. Het aantal opladers voor tablets en smartphones is slechts 0,1 procent van het totale e-afval. Een voorstander van het verdwijnen van de oplader in het doosje zal dit als een goede eerste stap zien, maar tegenstanders die in twijfel trekken of bedrijven het wel doen voor duurzaamheid, die denken er waarschijnlijk anders over. Spijtig voor die laatste categorie, want de groten der aarde zijn om en we zien dat niet snel veranderen.

Beeldbron: denvit

Share this post