20.06.2019
Technology

​Hoe technologie de wereld redt

By: Redactie Dutchcowboys

BlogTechnology

CO2-uitstoot compenseren met nieuwe bomen? Of moderne slavernij uitbannen door boeren en productiemedewerkers een eerlijke prijs te bieden? Bij dit soort ‘sustainable’ initiatieven speelt technologie een steeds belangrijkere rol. We geven drie voorbeelden van start-ups die met drones, kunstmatige intelligentie en datamodellen de wereld redden.

1. True Price

Wat kost een reep chocolade, een kop koffie of een bos rozen? Volgens het Nederlandse True Price in ieder geval meer dan wat er op het prijskaartje staat, want daarin is de schade die het product mogelijk aan mens en milieu aanricht niet doorberekend.

Het streven van True Price is om de ‘echte prijs’ inzichtelijk te maken, voor consument en leverancier. De prijs dus die we zouden betalen als we bijvoorbeeld het leed van de onderbetaalde cacaoboer en zijn gezin meerekenen. Willen we dat gezin uit de armoede halen, dan kost een reep chocolade ineens niet meer 1,20 euro, maar 1,60 euro.

Directeur Michel Scholte van True Price gaf het voorbeeld van de chocoladereep tijdens het recent gehouden forum Executive Digital Exchange (EDX) van SAP. En dat was niet geheel toevallig. True Price helpt Tony’s Chocolonely al jaren om de adviesprijs dichter bij de ‘echte prijs’ te krijgen, zodat de repen van deze fabrikant ook echt duurzaam kunnen worden. Lichte prijsstijgingen zijn daarbij volgens Scholte niet altijd uit te sluiten. “Wij zijn misschien wel het minst populaire merk van Nederland, omdat we tot twee keer toe hebben gezorgd voor een prijsstijging bij het populairste merk van Nederland.”

De rol van technologie in dit verhaal? Die zie je onder andere bij het berekenen van de ‘echte prijs’. Zo heeft True Price een algoritme ontwikkeld voor een nauwkeurige berekening van die ‘echte prijs’, en dat algoritme wordt door machine-learning steeds beter. Alle data die het verzamelt over bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden komen terecht in datamodellen. Scholte: “We zijn nu met meer dan dertig man, en velen daarvan zijn slimme koppen die goed zijn met data en datamodellen. We hebben grote hoeveelheden data en datasystemen nodig om uiteindelijk de ‘echte prijs’ te kunnen tonen in de supermarkt.”

2. Land Life Company

Het is inmiddels een bekend concept: bij aanschaf van een product of dienst belooft de leverancier de CO2-uitstoot ervan te compenseren door een boom voor je te planten. Dat doet hij natuurlijk niet zelf, hij laat het doen door een gespecialiseerd ‘bomenplantbedrijf’. Een voorbeeld daarvan is Land Life Company. Dit Nederlandse bedrijf plant bomen voor onder andere LeasePlan, ABN Amro Clearing en de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

Land Life heeft als doel om 2 miljard hectare gedegradeerde grond op aarde te helpen herstellen. “Dan is het niet ‘gat graven, en boom erin’. Er komt veel meer bij kijken,” stelt Arnout Asjes, Chief Technology Officer van Land Life Company. Vooral heel veel technologische snufjes, zo maakte de CTO tijdens EDX duidelijk.

Door grote hoeveelheden data te analyseren, weet Land Life precies welk zaadje zouttolerant is, welke boom op een noordhelling in Spanje moet komen te staan en wanneer die boom de grond in moet. “We verzamelen heel veel data, en laten daar algoritmes op los om te bepalen welke boom we waar moeten plaatsen”, aldus Asjes. Zo verkleint Land Life de kans dat de voor jou geplante boom het niet redt.

Daar blijft het niet bij. Land Life registreert van elke boom de exacte locatie en volgt met camera’s aan drones de ontwikkeling ervan. De beelden komen via satellietcommunicatie in de systemen van Land Life terecht. Klanten zoals LeasePlan kunnen via Google Earth de ontwikkeling van ‘hun bos’ volgen.

Elephants, Rhinos & People

Ruim 26 duizend diersoorten worden met uitsterven bedreigd, blijkt uit de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Zo gaat het niet goed met de olifant en de neushoorn. Jagers en smokkelaars doden gemiddeld vier olifanten per uur en drie neushoorns per dag.

Elephants, Rhinos & People (ERP) zet cloudcomputing, IoT en drones in om deze bedreigde populaties te beschermen. Bijvoorbeeld bij olifanten in Zuid-Afrika. Een paar olifanten in de kudde dragen hiervoor een fysieke kraag. Met behulp van gps-satelliettechnologie kan ERP hun positie volgen. Wanneer een kudde de buitengrenzen van een beschermd gebied nadert, stuurt de gps-kraag een waarschuwing. Vervolgens controleert het ERP Air Force-surveillanceteam met een drone of er problemen zijn. De camerabeelden worden ook geïnterpreteerd door machines die trends kunnen ontdekken en mogelijk bedreigende situaties blootleggen.

Grote uitdagingen

De wereld staat voor een aantal grote uitdagingen, zoals het uitbannen van armoede en het tegengaan van ontbossing en massale diersterfte. Gelukkig kan technologische innovatie een verschil maken.

Share this post