IKEA lanceert deze maand de Smart Lighting collectie: kant-en-klare sets slimme en makkelijk te installeren led-verlichting voor een relatief lage prijs. Met de nieuwe TRÅDFRI ledlamp met een standaardfitting kun je draadloos dimmen en schakelen tussen verschillende tinten wit licht via een smartphone app. Het Internet of Things is dus ook in Zweden geland en dat betekent dat veel mensen aan de slimme lamp zullen gaan in de komende maanden.
“De Home Smart innovaties gaan niet over gadgets maken. Het gaat om functionaliteit toevoegen door technologie, wat leidt tot een beter dagelijks leven thuis”, zegt Jeanette Skjelmose, Business Area Manager voor Lighting en IKEA Home Smart. De woongigant wil de voordelen van smart lighting (energiebesparing, gemak, veiligheid) betaalbaar maken voor de massa. Op zich een prima insteek, die helemaal past bij wat IKEA doet. Het betekent eigenlijk dat slimme lampen definitief doorgebroken zijn, want nu ga je ze overal tegenkomen.
De lijn die nu gelanceerd wordt is al vrij breed (naast de reguliere lampen zijn er ook allerlei lichtbronnen te krijgen die je kunt combineren met al bestaand meubilair van IKEA) en als dit succesvol blijkt zul je binnen een jaar of twee geen domme lamp meer verkocht zien worden in de winkel. Ze pakken het ook prima aan: met de afstandsbediening valt alles in de led-serie te besturen, ze zijn allemaal te benaderen via de app en met extra bewegingssensoren kun je je huis zo goed als automatiseren voor een prikkie.
Het enige dat nog mist is dat de lampen ook verschillende kleuren licht kunnen genereren zoals concurrent Hue van Philips dat wel kan. Aan de andere kant: daar betaal je dan ook flink voor.
Het systeem bestaat uit de slimme lampen, de app op je telefoon, een fysieke afstandsbediening en de ‘gateway’. Die laatste, de schakel tussen alle componenten van het slimme systeem is echter ook een zwakke plek. We horen de laatste tijd niets anders dan dat het Internet of Things lekker is dan de Titanic post-ijsberg, dus dan lijkt deze heel goedkope variant al snel op een veiligheidsrisico. In dat opzicht is er goed nieuws en slecht nieuws: doordat IKEA ervoor gekozen heeft om het ecosysteem helemaal gesloten te houden is de kans dat je gateway overgenomen gaat worden door een botnet of dat iemand makkelijk met je lampen kan gaan zitten klooien relatief klein.
Het nadeel van die aanpak is dat het systeem dus niet makkelijk zal samenwerken met andere Internet of Things-platformen zoals die van Apple of Google, dus het werkt vooralsnog alleen geïsoleerd. Is op zich niet erg, maar als je van plan bent een overkoepelend slim huis op te zetten is dit misschien niet de slimme oplossing die je zoekt. Ik heb nog geprobeerd om meer informatie over toekomstige mogelijkheden te krijgen bij IKEA, maar er was niemand bereikbaar voor commentaar.
[Afbeeldingen © IKEA]