We kennen Dyson vooral van stofzuigers en luxe stijltangen, maar het bedrijf heeft ook nog een andere kant: uitvindingen. James Dyson zelf heeft die passie voor uitvinden en daarom wil het jonge mensen die goede ideeën hebben in het zonnetje zetten in de jaarlijkse uitreiking van de James Dyson Award voor goede uitvindingen om de wereld een beetje beter te maken. Nu de inschrijvingen voor de nieuwe editie van de awards is geopend is het tijd om met twee winnaars terug te blikken op hun ervaringen.
In Nederland hebben we een tekort aan ingenieurs en hogeropgeleide technici, waardoor we straks in de problemen komen om onze klimaatdoelstellingen te halen. James Dyson heeft dat op de agenda en zoekt dan ook naar goede ideeën om daar iets aan te doen, maar ook om andere problemen in de wereld op te lossen. De internationale designprijs James Dyson Award is er niet alleen om te laten zien dat er nog steeds veel mensen zijn met goede ideeën, maar ook om de beste ideeën van een mooi geldbedrag te voorzien om het hopelijk commercieel toegankelijk te maken.
Zo heeft Jerry de Vos, voormalig TU Delft-student een uitvinding bedacht om de plasticsoup tegen te gaan. Hij won daarmee in 2021 de award voor Sustainability. Een onderwerp dat hij duidelijk nog niet heeft losgelaten. Op de vraag of hij denkt dat straks al het plastic uit de wereld moet worden gebannen geeft hij een realistisch antwoord. Hij begrijpt dat sommige dingen nu eenmaal van plastic worden gemaakt, maar vooral waar het gaat om wegwerpmateriaal moeten we echt van het plastic af.
Daarom ontwikkelde hij de Plastic Scanner, een draagbaar apparaat waarmee je ter plekke een analyse kunt maken van het plastic om zo recycling simpeler te maken. Hij gebruikt infraroodreflectie om dat te bewerkstelligen. Heel gaaf, zeker omdat het open source is: het project maakt gebruik van GPL-v3 en dat betekent dat iedereen het kan gebruiken om zelf weer iets moois van te maken. Jerry is nog steeds veel met plastic bezig en hoe we dit het beste uit de weg kunnen ruimen. Hij is dus niet alleen een uitvinder, maar ook een doorzetter.
Judith Giró, winnaar van 2020, zit met haar uitvinding weer in een heel andere hoek. Die heeft een medisch apparaat gemaakt genaamd de Blue Box. De 23-jarige Spaanse laat mensen hiermee borstkanker thuis opsporen op basis van een urinemonster. Ze raakte onder andere geïnspireerd om haar uitvinding te maken toen ze hoorde dat er honden zijn die bepaalde vormen van kanker kunnen vaststellen op basis van geur. Om een laagdrempelig apparaat te maken dat je thuis kunt gebruiken is de drempel voor vrouwen om zichzelf in de gaten te houden hopelijk lager en kan borstkanker al in een vroeg stadium worden vastgesteld. Een geweldige uitvinding.
Het is mooi om te zien dat deze jonge mensen zo positief zijn over de toekomst. Ze doen hun best om zelf bouwstenen te maken en die wereld iets beter te maken. Maar niet per se uit een enorm negatieve inslag, maar juist uit hoop en optimisme. Dat is uiteindelijk ook wat Dyson met zijn Award wil uitstralen: we kunnen het samen beter maken, als we naar elkaars ideeën luisteren en elkaar kansen geven. En het mag een cliché zijn, maar we kunnen die instelling zeker goed gebruiken in de huidige tijd.
Naast de Nederlandse winnaar van 2021 doet de James Dyson Foundation meer met Nederland, want het werkt onder andere sinds januari op 10 scholen in Amsterdam samen met kinderen om de luchtkwaliteit te meten en meer te leren over wat dat zoal te betekenen heeft. Meer dan 300 leerlingen hebben er al gebruik van kunnen maken. Dyson denkt dat innovatie al in de klas begint. Echter wil dat niet zeggen dat het de James Dyson Award gaat verjongen: het zoekt nog steeds naar uitvinders van alle leeftijden om met hét beste idee te komen om onze wereld een beetje duurzamer te behandelen en beter achter te laten. Op dit moment is de inschrijving voor de nieuwe awards geopend tot 19 juli.