Vandaag is het drie miljoenste huishouden aangesloten op glasvezel door KPN. KPN hoopt in 2026 bijna alle huishoudens over te hebben. Er zijn op dit moment in totaal 3,9 miljoen huishoudens met een glasvezelverbinding, dus KPN heeft driekwart van de markt in handen.
De drie miljoenste glasvezel-aansluiting van KPN werd gelegd in Zwolle. Het is voor glasvezelleggers makkelijker om te werken in landelijk gebied dan stedelijk gebied, mede door de volle bebouwing. KPN is onder andere een joint venture gestart genaamd Glaspoort, waarmee het samen met pensioenbedrijf APG aansluitingen op bedrijventerreinen en in kleine kernen te leggen.
Hoewel het KPN wat tijd kostte om op gang te komen met de aanleg van glasvezel, is het nu lekker bezig. Elke week worden meer dan 9.000 huishoudens in Nederland op glasvezel aangesloten. Een aantal dat de provider graag zou opschroeven in de komende periode. Daar heeft het veel geld voor over. Er wordt bijvoorbeeld 1 miljard euro extra geïnvesteerd in project Glaspoort om te zorgen dat het proces versneld wordt.
Sowieso heeft het een groter doel om naartoe te werken, want KPN wil de komende vijf jaar nog meer dan drie miljoen aansluitingen voor elkaar krijgen. Het hoopt in 2026 bijna iedereen op glasvezel over te hebben, dus ook oudere huizen en zeer volgebouwde locaties. Eerder schatte het nog dat het tachtig procent zou zijn in 2026, dus het is goed nieuws dat dat nu sneller zou zijn op bijna 100 procent.
Glasvezel is een vezel die wel 12 kilometer lang kan zijn. Zo lang, dat de vezels enorm goed kunnen buigen. Het is niet mogelijk om glasvezel te branden en kunnen veel temperaturen de baas. Glasvezel kan bovendien niet worden afgeluisterd met elektromagnetische zenders. Het internetsignaal wordt als een soort licht door de vezel gestuurd en dat gaat aanzienlijk sneller dan via de ouderwetse kabel. Glasvezel heeft bovendien veel meer mogelijkheden dan communicatie alleen. Je kunt het ook gebruiken om kunststof sterker te maken, zoals je ziet bij ski’s en remblokken.
Beeldbron: Visor69