Laptopmaker Lenovo heeft een primeur op de beurs MWC in Barcelona: een transparante laptop. Het lijkt wel een kunststukje of een apparaat waarmee je hologrammen kunt maken en dat meer in Star Trek thuishoort, maar het is er nu echt. Althans, wel een concept.
We verwachten niet dat deze laptops heel binnenkort in de winkels liggen, maar Lenovo geeft met de doorzichtige laptop wel een idee van hoe de toekomst van onze gadgets eruit kan komen te zien. Het spreekt ook enorm tot de verbeelding: vaak zijn mobiele telefoons in films en series over de toekomst ook doorzichtige stukjes glas waarop je dan alsnog vanalles en nogwat kunt doen zoals informatie opvragen en berichten toesturen.
Lenovo heeft met de ThinkBook Transparent Display Laptop een soort tablet met een toetsenbord gemaakt en dat ziet er fenomenaal uit, tonen foto’s van TheVerge. Het apparaat is een bakbeest: 17,3 inch groot en biedt 55 procent transparantie wanneer de pixels uitstaan. Wanneer ze echter oplichten, dan wordt het scherm aanzienlijk minder doorzichtig.
Het is wel een apparaat waarmee je enorm voorzichtig moet zijn. Immers is hij waarschijnlijk erg fragiel zo zonder verdere behuizing. Je kunt je ook afvragen of het nu werkelijk handig is, of meer een soort gimmick: heb je er daadwerkelijk wat aan? Als je in de trein werkt dan zie je half de stoel en half een tafeltje door het scherm heen, en op kantoor zou je je collega aan de overkant steeds zien bewegen. Een beetje irritant wel.
Volgens Lenovo is het idee dat mensen die visueel creatief zijn door bijvoorbeeld ontwerpen te maken, enorm voor baar kunnen hebben bij deze laptop: op de onderste helft (dat niet gewoon een toetsenbord is, maar ook als tekentablet kan fungeren) heeft het dan de tekenruimte en boven kun je door het glas naar de wereld kijken. En dat is toch waar je ontwerpen vaak op gebaseerd zijn.
Wel zijn er wat uitdagingen met zo’n transparant scherm, waar je zelf misschien niet zo een-twee-drie aan denkt. De resolutie kan nog niet zo hoog zijn: maar 720 pixels is alles wat Lenovo eruit kon halen. Ook zou de achtergrond moeten veranderen op basis van de letterkleur op het scherm, maar dat komt er nu niet uit de verf omdat de achtergrond gewoon dezelfde kleur wordt bij alle lettertypes: en dus niet doorschijnend. Al zou dat laatste de leesbaarheid wel moeilijk maken. In ieder geval andere achtergrondkleuren zouden al enorm helpen.
Kortom, het is voor nu wel echt een concept, maar wie weet hoe we daar over twintig jaar tegenaan kijken?